SLUŽBENO: Hrvatska među top 10 svjetskih turističkih destinacija

pixabay
Hrvatska je uvrštena među top 10 svjetskih turističkih destinacija, objavljeno je u izvještaju Virtuoso Luxe Report 2018., jedne od najutjecajnijih svjetskih mreža luksuznih turističkih agencija.

Da se Hrvatska ima čime dičiti, pokazuju i najnoviji trendovi unutar turizma. Autohtoni proizvodi, snažna tradicija, bogata kulturalna baština i autentični doživljaji progurali su Hrvatsku čak do 2. mjesta u kategoriji najpopularnije rastuće destinacije, a čini se kako je Lijepa Naša postala progresivno popularna novoj generaciji američkih mladih turista dubokog džepa, koju čini tzv. Z generacija. Hrvatska ponuda izrazito je privlačna za avanturističke aranžmane i obiteljska putovanja. Mladi sofisticirani turisti preferiraju netaknutu prirodu, jedinstvene lokalitete, neobične atrakcije i lude doživljaje koje mogu podijeliti na popularnim društvenim mrežama.

Tijekom 2017. godine s tržišta SAD-a ostvareno je 476.000 dolazaka (+35%) i 1.3 milijuna noćenja (+34%) u Hrvatskoj, dok je u dosadašnjem dijelu 2018. godine ostvareno 116.000 dolazaka (+25%) i 293.000 noćenja (+16%).

Rezultati analize Virtuosa nas posebice vesele jer ukazuju na odličnu poziciju Hrvatske na velikom američkom tržištu. Važno je da smo na tržištu SAD-a prepoznati kao turistička destinacija raznovrsne ponude koja sadrži kvalitetu, bogatstvo i originalnost. Hrvatska je do sada u Europi prepoznata kao destinacija pogodna za obiteljska putovanja, a da to doista i jesmo izvan europskih okvira potvrđuje izvješće Virtuosa jednog od naših ključnih partnera na američkom tržištu s kojim ostvarujemo odličnu suradnju“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić dodavši kako je posljednje TOMAS ljeto istraživanje pokazalo da se američki turisti nalaze na vrhu turističke potrošnje u Hrvatskoj koji na dnevnoj razini iznosi gotovo 160 eura.

Četvrtina američke populacije, s procijenjenom kupovnom moći od 43 milijarde dolara u 2018. godini će, prema analizi Virtuosa, odmor provesti na ekskluzivnim vilama, jahtama te morskim i riječnim krstarenjima. Kao glavni motivi putovanja ističu se obiteljski odmori, avanturistički izleti, etno-gastro i kulturalni turizam, odmori u resortima, edukacijska putovanja te putovanja motivirana specifičnim povodima poput medenog mjeseca ili proslava različitih obljetnica.

Prema rezultatima Virtuoso Luxe 2018., Hrvatska zauzima mjesto u top 10 destinacija u čak tri kategorije. Naša je zemlja zauzela 2. mjesto u kategoriji najpopularnije emerging tj. rastuće destinacije, dok je u kategoriji najpopularnije destinacije za tzv. millenials putnike zauzela 6. mjesto, odnosno 8. mjesto u kategoriji najpopularnije internacionalne destinacije.

Ključni pokazatelji rezervacija smještaja i turističkih odmora glavni su indikatori napretka Hrvatskog turizma na globalnim tržištima. Nekonvencionalni odmori, aktivni i rekreativni izleti i avanturističke vratolomije nove su preferencije suvremenih turista. Naša turistička poduzeća i agencije mogu izvući praktične preporuke iz ovih implikacija. Više pustolovina, više vratolomija i maksimalni angažman na društvenim medijima rezultira s više turista. #Adria