ŽELJKO GLASNOVIĆ U STUDENOM GOSTUJE NA STRANAČKOJ KONVENCIJI NJEMAČKIH NEONACISTA

Željko Glasnović Facebook

Neovisni saborski zastupnik hrvatskog parlamenta i i član kluba zastupnika Neovisni za Hrvatsku Željko Glasnović potvrdio je kako će sredinom studenog gostovati s još nekim predstavnicima europske ekstremne desnice na stranačkoj konvenciji Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD).

Među ostalima, na konvenciju su pozvani i osnivač populističke francuske Nacionalne fronte Jean-Marie Le Pen, čija se kći Marine Le Pen 2012. i 2017. kandidirala na francuskim predsjedničkim izborima te oba puta uvjerljivo izgubila, zatim osnivač krajnje desne stranke Forza Nuova u Italiji Roberto Fiore Alberto Torresano kojeg NPD navodi kao “bivšu osobu od povjerenja Francisca Franca”.

NPD je Glasnovića predstavio kao bivšeg hrvatskog generala i zastupnika u hrvatskom parlamentu, dok je on za njih Hini rekao da je NPD domoljubna i patriotski nastrojena stranka u Njemačkoj te odbio tezu da je riječ o ekstremističkoj i neonacističkoj stranci.

NPD je osnovan 1964. godine, a vodi se ideologijom neonacizma, pangermanizma, antiglobalizma, anti-imigracija, nacionalsocijalizma te euroskepticizma.

I dok na nacionalnim izborima ne bilježe uspjehe, polako počinju dobivati veću potporu na izborima za Europski parlament. Tako trenutno u Europskom parlamentu imaju jednog zastupnika, Udo Voigta.

Njemačka obavještajna agencija Bundesamt für Verfassungsschutz označila je NPD kao prijetnju ustavnom poretku, a kako stranku nije moguće zabraniti, pod stalnim je nadzorom vlasti.

Mišljenja iznesena u objavljenim člancima i kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Cro Tribune
Podijeli objavu