Zašto jesti mandarine ove zime?

“Jedna mandarina na dan, tjera doktora van!” Tako bismo mogli preformulirati jednu od najpoznatijih poslovica, a nakon što pročitate sve blagodati ove svima omiljene voćkice bit će vam jasno i zašto.

Izvor vitamina i minerala

Svi znamo da je za prevenciju od prehlada i gripa najvažniji unos vitamina C. Iz tog razloga, treba iskoristiti sezonu mandarina koja nam je stigla jer su upravo mandarine i više nego dobar izvor vitamina C – čak 80% potrebnog dnevnog unosa vitamina C zadovoljavaju mandarine.
Riječ je o vitaminu koji se bori sa slobodnim radikalima, zaustavlja potencijalna oštećenja u tijelu i samim time jača imunitet. Između ostalog, iznimno je važan za lijepu i čistu kožu kao i za dobar vid.
Jeste li znali da mandarina ima čak dvostruko više vitamina C od naranče?
Osim vitamina C mandarine su bogate i vitaminima B1, B2 i B3 kao i folnom kiselinom, kalijem i željezom.

Pozitivan utjecaj na kolesterol

Antioksidansi kojima su bogate mandarine snižavaju nivo “lošeg” kolesterola tako što ne dozvoljavaju da se on nakuplja na stijenkama arterija. Ako dođe do nakupljanja kolesterola, dolazi do usporenog kolanja krvi kroz arterije što naposljetku može rezultirati visokim krvnim tlakom, moždanim udarom, oboljenjima jetre i bolestima srca.

Smanjuju rizik od raka

O blagodatima mandarina najbolje svjedoči činjenica da one smanjuju rizik od raka jetre. Ova činjenica je i znanstveno dokazana. Naime, prilikom jednog istraživanja u kojem je sudjelovalo 75 oboljelih od virusnog hepatitisa, 30 sudionika koji su konzumirali napitak sa sokom mandarine na dnevnoj bazi, nisu pokazali nijedan znak potencijalnog razvoja raka jetre. S druge strane, od 45 sudionika koji nisu pili napitak, njih čak 8,9% razvilo je rak jetre.

Pomažu u gubitku kilograma

Budući da su mandarine dobar izvor dijetalnih vlakana, njihovo redovno konzumiranje stvara dugotrajniji osjećaj sitosti. Za djecu i odrasle procijenjena je okvirno jednaka količina potrebnih vlakana dnevno – oko 20 grama. Iako, većina muškaraca i tinejdžera u razvoju će morati pojesti oko 30-35 grama kako bi osjetili potpunu sitost.
Umjesto da posegnete za čokoladom, ove zime zasladite se mandarinama. Ne samo da ćete fino pojesti već će se i kilogrami topiti. Može li bolje?

Mišljenja iznesena u objavljenim člancima i kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Cro Tribune
Podijeli objavu