Za problem Srba u Hrvatskoj kriv je ‘notorni izdajnik’ Milorad Pupovac

Preslika YouTube

Mi tzv. manjinci u Hrvatskoj, u ovom konkretnom slučaju Srbi, danas imamo problem. Osjetno je i vrlo očito da u hrvatskoj javnosti, a i među običnim ljudima postoji i dalje antagonizam prema Srbima. Ne mora on biti radikalan niti je on ne znam koliko ogroman, ali postoji, i svakako je prisutan. Naravno, za sve to je uglavnom kriv ‘notorni izdajnik’ Milorad Pupovac, koji nikada ničim nije pridonio poboljšavanju slike o nama u Hrvatskoj. Već naprotiv, samim svojim djelovanjem on odmaže. Također, sve organizacije u Zagrebu i Hrvatskoj pod njegovom su palicom pa tu nije moguće niti očekivati da se išta može od njih očekivati što bi donijelo dobru sliku. Žalosno!

Mi Srbi, imali smo mnogo izdajnika, prodanih duša i slično, ali nikada se u modernoj Hrvatskoj nije desilo da smo ‘prodani’ i to mislim da nas se tretira kao nekakve izopćenike zbog slike koja postoji u medijima. Srpska zajednica je ona koja bi tu trebala nešto napraviti, poboljšati uvjete koji će kreirati našu egzistenciju, ali nje kao da nema. Samo zato rezultati netolerancije i antagonizama postaju sve veći. Dakako, ovome ne pridonosi niti međudržavna, hrvatsko-srpska politika na najvišoj razini, ali čak i unatoč njoj, stvari mogu biti drugačije, samo ako se u vlastitom dvorištu prvo sve počisti! A to se sa ovakvim katastrofalnim vodstvom srpske zajednice ne postiže. Ne trpe tu samo obični građani srpske nacionalnosti, već i Srpska Pravoslavna Crkva koju izlažu ruglu te za koju Hrvati misle i danas da je ‘strano tijelo’ u Hrvatskoj!

Prema tome, ovaj problem, netrpeljivosti, dugoročno će prijeći u mržnju. A gdje to može odvesti? Pa jasno, nigdje. Zašto ne počnemo više birati vlastite manjinske predstavnike koji će imati viziju. Koji će otvarati dijalog, izgrađivati zajednicu, a ne prodavati ju desnom populizmu na hrvatskoj političkoj sceni. Ne želimo biti u političkom aktivizmu s onima koji su nas ubijali, zatvarali u logore smrti i koji bi to najradije htjeli ponoviti. Valjda nam je prirodno biti u zajedništvu s onima koji se u modernoj Hrvatskoj zalažu za uključivanje svih manjinskih zajednica u izgradnju zemlje. Međutim, dok god postoji ‘diktatorski i doživotni’ mandat ‘spodobe’ poput Pupovca, mi tu ne možemo ništa učiniti. Možda se to jednog dana promijeni. Sve više i više će u suprotnom trebati tražiti jake saveznike u našoj matičnoj državi.

Sve ovo iznosim u vremenu gdje vidimo kako na prostoru čitave bivše Jugoslavije bujaju jaki nacionalizmi. Ti pokreti jačaju i kao što to nikada u povijesti nije bilo dobro, neće biti niti danas. Nacionalizmi vode isključivanju. Podjelama. Nije li dosta toga bilo?! To se osjeti i u Hrvatskoj, pa zato treba na to skrenuti pozornost i označiti one koji su odgovorni. Drugačije ne možemo krenuti naprijed. Posebno se ovi nacionalizmi počinju sukobljavati između Srbije i Hrvatske. Sa svime što se dogodilo u proteklih godinu dana. Ponavljam, nije li toga bilo dosta? Mislim i previše.

Mišljenja iznesena u objavljenim člancima i kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Cro Tribune
Podijeli objavu