VIDEO: Spektakularna projekcija Nikole Tesle na zagrebačkim fontanama

By Bojan Mance Brezovic
Spektakularnom projekcijom Nikole Tesle na zagrebačkim fontanama otvorena je tradicionalna Manifestacija Tesla&friends, kojom obilježavamo 162. obljetnicu rođenja svjetski poznatog hrvatskog inovatora Nikole Tesle i dan znanosti, tehnologije i inovacija.

Jučer, 9. srpnja, Zagrepčani su imali priliku svjedočiti fenomenalnom prikazu nacionalnog genija čiji se lik pojavio u međuigri vode i svijetlosti na zagrebačkim fontanama. Ovim je obilježeno otvorenje tradicionalne manifestacije u organizaciji Udruge Nikola Tesla- Genij za budućnost, a u tijeku trodnevne proslave planirana je i dodjela godišnje nagrade „Nikola Tesla – Genija za budućnost“, prigodni koncerti i dva okrugla stola.

Danas u 10 sati predstavnici Udruge Nikola Tesla- Genij za budućnost, Grada Zagreba i Instituta Ruđer Bošković položili su cvijeće na spomenik Nikole Tesle, a program je zaključen tradicionalnim puštanjem bijele golubice, simbola Teslinih poruka.

Danas u 19 sati u Hotelu Esplanade u Zagrebu uz svečani program obilježavanja obljetnice Teslinog rođenja i Dana Nikole Tesle održat će se i dodjela godišnje nagrade „Nikola Tesla – Genija za budućnost“. Uz prigodne glazbene izvedbe Sandre Bagarić i Darka Domitrovića u okviru svečanog programa održat će se dva kratka okrugla stola „Inspirirani Teslom“ o ulozi znanosti i gospodarstva u zaštiti okoliša. Nakon svečanog događaja u Esplanadi, na Trgu kralja Tomislava s početkom u 21:30 održat će se koncert José Cura u čast Nikoli Tesli, a u organizaciji Grada Zagreba.

Zanimljivosti o geniju ispred svog vremena

Godišnjica rođenja pruža odličnu vremensku prigodu za pregled života čovjeka koji je je krenuo s inovativnom idejom i postao svjetski poznat, posvetio život otkriću no bio omiljen u društvu brojnih genija, privukao pažnju brojnih žena a ipak ostao neženja. Njegovoj ingenioznosti dugujemo bežičnu komunikaciju, izmjeničnu struju i preko 300 patenata koji su zauvijek promijenili život kakav poznajemo danas. Prvu hidroelektričnu elektranu dizajnirao je upravo Tesla, koncept smartphone tehnologije razvio je još 1901. godine,a njegovoj briljantnosti dugujemo i temelje za razvoj radara, laserskih rendgentskih zraka, robotike i prevalentnog broja izuma s područja elektrotehnike i radiotehnike.

Inovator je tvrdio kako je razvio „super oružje“ koje će završiti sve ratove, zbog čega je bio pod nadzorom američkih obavještajnih agencija. Njegovi su eksperimenti, tvrdi se, uključivali kontroverzne izume poput „zrake smrti“ koja bi mogla srušiti brojne avione s velike udaljenosti. Ludi znanstvenik s fotografskim pamćenjem, kako su ga zvali, zbog svog je intelekta bio u mogućnosti zamišljati trodimenzionalne strukture u glavi i razrađivati ih prije nego su postale zbilja, a neki od njegovih izuma su povjerljivi. Američki je ured zaplijenio svu njegovu imovinu, nakon čega je jedan dio dostavljen Teslinom muzeju u Beogradu, a ostatak ostavštine vraćen je obitelji.

Brojne stranice izostavljene su iz povijesnih udžbenika, a mi vam donosimo nekoliko zanimljivih činjenica:

#1. Tesla je rođen tijekom oluje. Da, čovjek koji će posvetiti život provođenju eksperimenata s munjom rođen je tijekom najtamnijeg vremena.

#2. Započeo je s radom na eksperimentima s letećim strojem 1910. godine, a riječ je bila o antigravitacijskim letjelicama.

#3. Albert Einstein i Tesla su surađivali. Pokušali su kreirati plašt nevidljivosti za američki ratni brod USS Eldrige.

#4. Tesla je inicirao rotirajuće mangetsko polje (ključni princip u djelovanju izmjeničnog motora), što je temelj većine današnjih strojeva.

#5. Nekoliko puta znanstvenik je navodno izjavio kako je komunicirao s vanzemaljcima.