USVOJEN JE ”MARAKEŠKI SPORAZUM”

Prvi UN-ov svjetski sporazum o zajedničkom pristupu međunarodnim migracijama tzv. Marakeški sporazum, formalno je usvojen danas na početku dvodnevne konferencije u Marrakeshu.

Tekst Kompakta za sigurnu, uređenu i regularnu migraciju odobrile su 164 svjetske države članice UN-a.

Vijest o usvajanju sporazuma obznanio je marokanski ministar vanjskih poslova Nasser Bourita, koji je izabran za predsjednika konferencije.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres kazao je da je konačni dogovor plod teških napora da se postigne međunarodni konsenzus oko pitanja migracija.

”Vi ste ovdje jer ste prepoznali važnost ovog dogovora kako bi se spriječila patnja i kaos.”- kazao je Guterres.

Također je upozorio i na razna pogrešna tumačenja i negativno ozračje koje se stvaralo uoči potpisivanja ovog sporazuma.

María Fernanda Espinosa Garcés, predsjednica Generalne skupštine UN-a, kazala je da je sporazum putokaz i ”svjetski odgovor na svjetski fenomen”.

Naglasila je i da države moraju izbjeći da postanu žrtve ksenofobičnih diskursa i vrate se u razdoblja povijesti kroz koja nitko ne želi ponovo proći.

Tekst sporazuma sadrži 23 cilja za bolju međunarodnu suradnju, a punih 18 mjeseci su trajali pregovori i usuglašavanja država potpisnica.

Sporazum se ne odnosi na one izbjeglice čija su prava već određena međunarodnim sporazumima uključujući Konvenciju UN-a o statusu izbjeglica iz 1951. i Protokol o izbjeglicama iz 1967.

Ciljevi sporazuma su pružanje informacija migrantima, borba protiv krijumčarenja i trgovine ljudima, ulaganje u razvoj vještina, osiguranje pristupa osnovnim uslugama i promicanje socijalne uključenosti i kohezije. Jedan od najvažnijih ciljeva sporazuma svakako je smanjivanje uzroka zbog kojih migranti napuštaju svoje države. Tekst sporazuma također naglašava i važnost upravljanja nacionalnim granicama na integriran, siguran i koordiniran način.

Louise Arbour, posebna predstavnica UN-a za međunarodne migracije, kazala je da je usvajanje Marakeškog sporazuma reafirmacija vrijednosti i principa na kojima se temelje Ujedinjeni narodi i međunarodno pravo.

Ipak, nekoliko država članica UN-a nakon što je u lipnju postao poznat sadržaj sporazuma, odbile su prisustovati konferenciji. Radi se o Australiji, Izraelu, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Austriji, Švicarskoj, Bugarskoj, Latviji i Dominikanskoj Republici. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump prekinuo je pregovore još 2017. prije nego je sam tekst sporazuma bio poznat.

Ines Karabatić naša je novinarka i kolumnistica koja pokriva vanjsku politiku i ostale vijesti iz svijeta, a rado prati i teme iz kulture, znanosti i života.
Podijeli objavu