ULJANIK: RADNICI PONOVO KREĆU U ŠTRAJK

Marko Alviž iz Stožera za obranu Uljanika gostovao je u večerašnjoj emisiji RTL Danas gdje je najavio da od sutra u sedam ujutro kreće generalni štrajk radnika Uljanika. Nitko od radnika neće raditi osim službe sigurnosti smještene unutar brodogradilišta.

Radnicima Uljanika još uvijek nije isplaćena plaća za rujan niti zasad imaju ikakvu garanciju da će do isplate plaća doći.

Alviž je u svom istupu kazao da se još uvijek vode pregovori oko garancija za plaće. Kako ni zadnjeg dana postupka mirenja nema nikakvog konkretnog prijedloda, Štrajkaški odbor radnika Uljanika je danas navečer odlučio da se krene u ponovni štrajk.

Stanje u Uljaniku upućuje na to da ako se ubrzo ne dogodi značajan preokret, ova tvrtka ima velike šanse završiti u stečaju. Računi su već duže u blokadi, a novca za isplatu rujanske plaće zasad nema na službenim računima.
Podsjetimo, isplata plaća trebala je biti 15.listopada.

Iz Uljanika poručju da naručitelji otkazuju narudžbe brodova, okrivljuju Upravu za trenutno stanje, a sasvim je izvjesno da novac nemaju ni strateški partneri na koje se prije dva mjeseca pozivala Uprava.

U petak je Predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda najavio predaju novog plana restrukturiranja Brodogradilišta Uljanik Ministarstvu gospodarstva.
S druge strane dioničari nisu prihvatili izvještaj Nadzornog odbora  niti izvještaj Uprave i predsjednika  Giannija Rossande za 2017.godinu.
Nepovjerenje Upravi iskazalo je 77% prisutnih dioničara, među kojima najveći udio od 47% drže bivši i sadašnji radnici brodogradilišta.
Skupština brodogradilišta uspjela je izabrati samo jednog člana, tako da Nadzorni odbor trenutno ne može obnašati dužnosti, pa se čeka da Trgovački sud u Pazinu imenuje još dva člana kako bi se rad Nadzornog odbora mogao dalje odvijati.

Što će se dalje događati sa brodogradilištem koje zapošljava čak 4000 ljudi posve je neizvjesno. Informacije o poslovanju koje su zasad dostupne javnosti ne govore u prilog dosadašnjoj poslovnoj praksi, a može li se zaista brodogradilište restruktuirati i postati profitabilno, ostaje vidjeti.
U više navrata Vlada Republike Hrvatske je u proteklim mjesecima upozoravana od strane EU za oprez kod trošenja novca poreznih obveznika. U siječnju 2016. godine Europska komisija je odobrila, u skladu s pravilima Europske unije o državnim potporama, hrvatskoj Vladi da Uljaniku dodijeli državno jamstvo za kredit od 96 milijuna eura.
Iako su u rujnu iz Europske komisije poručili da imaju razumijevanje za važnost brodogradnje u hrvatskom gospodarstvu, i da lošem poslovanju zasigurno pridonose i nepovoljne prilike u tom sektoru na području cijele EU, ipak se postavlja pitanje kakva budućnost čeka Uljanik i može li se zaista naći adekvatni strateški partneri kako bi tvrtka napokon postala konkurentna na svjetskom brodograđevnom tržištu.

Ines Karabatić naša je novinarka i kolumnistica koja pokriva vanjsku politiku i ostale vijesti iz svijeta, a rado prati i teme iz kulture, znanosti i života.
Podijeli objavu