TURISTIČKA SEZONA CVJETA: U Hrvatskoj zabilježeno 12 posto više dolazaka

pixabay.com
Prema podacima o turističkom prometu, ove godine zabilježen je porast od 12 posto  turističkih posjeta u Hrvatskoj u odnosu na prošlu godinu. Turistička sezona cvjeta. Najviše noćenja u posljednjih pola godine ostvareno je u Istri, a trend se nastavlja i u lipnju. Najatraktivnije destinacije su Zagreb, Poreč, Dubrovnik, Medulin i Split.

Ako ste se pitali kako na rang listi stoji Hrvatska ove godine, nakon što je pogođena valom imigracije i manjkom radne snage, odgovor je – ne loše. Temeljni gospodarski segment i dalje cvijeta, a posjeti Lijepoj našoj samo rastu. Nakon nezaboravnog adventa koji je privukao posjetitelje iz cijelog svijeta, Jadransko more još je uvijek jedna od omiljenih turističkih destinacija. Za sve iznajmljivače smještaja stiže odličan izvještaj, brojke vrtoglavo rastu i čeka ih vruća sezona.

U Hrvatskoj je u posljednjih šest mjeseci ostvareno 6,4 milijuna dolazaka i 25,4 milijuna noćenja, od čega je 5,5 milijuna dolazaka i 22,2 milijuna noćenja stranih turista. Na nacionalnoj razini najviše posjetioca dolazi iz Njemačke (5,1 milijun), Austrije (2,3 milijuna), Slovenije (2,3 milijuna), UK-a (1,4 milijuna) i Poljske (1,3 milijuna). Poraste bilježe i domaći turisti, čija su putovanja za čak 10 posto veća u odnosu na prošlu godinu, prema podacima eVisitor sustava za analizu turističkog prometa u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru. Popularni smještajni objekti koji broje najviše noćenja su hoteli (9,2 milijuna), zatim objekti u domaćinstvu (6,5 milijuna) i kampovi (4,6 milijuna).

pixabay.com

Tijekom šest mjeseci najviše je noćenja ostvareno u Istri (7,4 milijuna), dok je u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvareno 4,5 milijuna noćenja, odnosno 4,3 milijuna noćenja koliko je ostvareno na Kvarneru. Slijede Zadarska i Dubrovačko-neretvanska županija s 2,6 milijuna noćenja, Šibensko-kninska s 1,4 milijuna noćenja, Zagreb s 1 milijun noćenja te Ličko-senjska županija sa 681.000 noćenja.

U lipnju je u Hrvatskoj ostvareno 2,8 milijuna dolazaka i 13,8 milijuna noćenja što u usporedbi sa lipnjem 2017. godine predstavlja porast od 4% u dolascima, dok je broj noćenja ostvaren na razini lanjskog rezultata.  U lipnju je najviše noćenja ostvareno u Istri (4 milijuna), Splitsko-dalmatinskoj županiji (2,6 milijuna) te na Kvarneru (2,4 milijuna). Slijede Zadarska županija s 1,7 milijuna noćenja, Dubrovačko-neretvanska s 1,2 milijuna noćenja, Šibensko-kninska s 853.000 noćenja, Ličko-senjska s 437.000 noćenja te Zagreb s 249 tisuća noćenja.