Trump povlači SAD iz sporazuma kojeg su Reagan i Gorbačov sklopili prije 30 godina

Sjedinjene Američke Države povlače se iz još jednog međunarodnog sporazuma.

Ovog puta aktualni američki predsjednik Donald Trump odlučio je SAD povući iz Sporazuma o uništenju i zabrani proizvodnje projektila kraćeg i srednjeg dometa (INF) koji su 1987. u Washingtonu potpisali tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan i sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov.  

Povlačenje SAD-a već je komentirao i sam Gorbačov nazvavši ga velikom pogreškom i potkapanjem napora prethodnih američkih i ruskih administracija oko nuklearnog razoružanja.

Američko povlačenje iz Sporazuma Trump objašnjava time da ga Rusija stalno krši i opetovano proizvodi oružja čija je proizvodnja zabranjena. U prilog toj tvrdnji SAD navodi proizvodnju ruskog krstarećeg projektila Novator 9M729 dometa 2600 kilometara.

Dok iz Moskve najavljuju da će Vladimir Putin zatražiti objašnjenje ove odluke, iz Washingtona poručuju da će SAD krenuti u proizvodnju istih oružja ukoliko Rusija i Kina ne sklope nove sporazume.

Na stranu američkog predsjednika stao je službeni London. Kako piše The Guardian, britanski ministar obrane Gavin Williamson je rekao da Velika Britanija želi da taj sporazum opstane, ali da su za to potrebne dvije strane i da se Rusija svojom proizvodnjom novih oružja narugala tom sporazumu.

Iz Berlina dolaze oštriji tonovi. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je izjavio da upravo taj Sporazum već 30 godina predstavlja ”važan stup europske sigurnosne arhitekture”.

Maas priznaje da su često pozivali Rusiju da se izjasni o kršenju ovog sporazuma, a da sada pozivaju SAD da razmisle o posljedicama koje bi izazvalo povlačenje iz sporazuma.

Ines Karabatić naša je novinarka i kolumnistica koja pokriva vanjsku politiku i ostale vijesti iz svijeta, a rado prati i teme iz kulture, znanosti i života.
Podijeli objavu