TRUMP INTENZIVIRA OPTUŽBE: Amazon ne plaća poreze i potkrada američku poštansku službu

pixabay.com
Donald Trump pojačava napade na Amazon, koji je na meti američkog predsjednika već neko vrijeme. Nazivajući ih lobistima koji potkradaju američku poštansku službu, Trump upozorava da bi mogao upotrijebiti svoje ovlasti i ograničiti online trgovačkog diva zakonom protiv tržišnog monopola.

Novo izdanje u seriji Trumpovih afera, američki predsjednik ne prestaje iznenađivati javnost. Ovaj tjedan intenzivirao je napade na Amazon, tvrdeći da jedan od najvećih online prodajnih servisa potkrada američku poštansku službu, koja će izgubiti 1,50 dolara „u prosjeku za svaki paket koji dostavlja za Amazon“, stoji u nedavnim Twitter objavama.

Predsjednik je prozvao i The Washington Post koji je, tvrdi, lobistički medij i pristaša Amazona. Oba poduzeća nalaze se u vlasništvu Jeff Bezosa, međutim, Amazon nema udjela u The Washington Postu.

Poput većine ‘mainstream’ medija, Post je izvještavao o trajnoj istrazi posebnog savjetnika Robert Muellera o mogućim poveznicama između Trumpove izborne kampanje i Rusije te o pravnim timovima koji revidiraju račune Trumpove organizacije, koje predsjednik naravno smatra- neukusnima.

Trumpovi napadi na Amazon kulminirali su padom cijena dionica posljednjih dana, a predsjednik je u četvrtak ‘tweetao’ da Amazon „ne plaća poreze državi i lokalnoj vladi i time uzrokuje propast tisuća maloprodajnih lanaca“. Dionice Amazona zaključno sa srijedom pale su na 4,4 posto. Kapital poduzeća i dalje je za 60 posto veći nego prethodne godine.

Što stoji u pozadini priče?

Prema priopćenju Axiosa, „Trumpovi bogati prijatelji govore mu da Amazon uništava njihovo poslovanje.“ Njegovi poznanici koji trguju nekretninama smatraju da online poduzeća uzrokuju zatvaranje šoping centara.

Amazon plaća američkom poštanskom uredu za dostavu paketa korisnicima, a budući da je veliki klijent, naplaćuje mu se po nižoj tarifi od ostalih korisnika. Međutim, stopa koja je ugovorom određena za Amazon jednaka je onoj koja je pružena svim masovnim pošiljateljima. Ugovor je na obostranu korist, izjavili su iz poštanskog ureda.

Američka pošta gubi novce, ali je njezina služba za dostavu paketa profitabilna. Zakonski je obvezna pokrivati svoje troškove za dostavu komercijalnih proizvoda, a svake godine propisi se kontroliraju od strane Poštanske regulatorne komisije.

Citigroup analiza provedena prošle godine otkriva da bi razlika iznosila oko 1,46 dolara po pošiljci. Kolumna koju je u srpnju napisao Josh Sandbulte, suvlasnik investicijskog društva Greenhaven Associates i dioničar FedEx-a, u Wall Street Journalu poziva na reviziju procjene troškova poštanske službe. Joseph Corbett je u demantu komentirao kako Poštanska regulatorna komisija determinira svake godine troškove dostave paketa te da je financijska zaduženost službe rezultat njezine nemogućnosti da „nadvlada sistematske financijske neravnoteže koje su uzrokovane pravnim i drugim ograničenjima.“

Amazon u svakoj državi plaća porez, kao i lokalne poreze na imovinu za svoje distributivne centre. Iz uprave tvrde da:

Amazon pomaže malim poduzetnicima da u žestokoj prodajnoj klimi dosegnu masovnu publiku“.