TRUMP I KIM JUNG-UN POTPISALI ZAJEDNIČKU DEKLARACIJU

Nakon što su se prilično srdačno susreli u predvorju singapourskog hotela, američki predsjednik Donald Trump i korejski vođa Kim Jung – un pristupili su razgovorima.
Prvo su razgovarali u četiri oka u hotelu, zatim su prošetali vrtom, a Trump je Kimu pokazao svoj famozni automobil tkz. The Beast ( Zvijer ), koji se smatra najsigurnijim automobilom na svijetu, a u funkciji je još od 2009. i mandata Baracka Obame.

Iza razgovora 1 na 1 dvojice čelnika, razgovorima su pristupila američka i korejska izaslanstva.

Iza razgovora potpisana je deklaracija koja ima četiri stavke, a u kojoj se SAD i Sjeverna Koreja obvezuju na razvoj novih međudržavnih odnosa, gradnju stabilnog i trajnog mira, a Pjongjang se obvezao i da će vratiti ostatke zatvorenika iz Korejskog rata.

Deklaracija se zaključuje obavezom obiju strana da će nastaviti daljnje pregovore “što je prije moguće”. SAD će voditi državni tajnik Mike Pompeo, a vođa sjevernokorejskih pregovarača još nije poznat.

Iako se Kim Jung-un obvezao na potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka, analitičari nisu skloni povjerovati u takav scenarij.
Melissa Hanham iz američkog centra za nuklearnu neproliferaciju kaže da je “Sjeverna Koreja je to obećala već više puta”. Također naglašava da se američka i korejska strana još nisu dogovorile o definiciji ”denuklearizacije”.

Analitičari jednoglasno podsjećaju da je Pjongjang majstor u kršenju obećanja. Slični sporazumi već su potpisani 1994. i 2005. i nijedan se nije ostvario.
Unatoč tome Donad Trump je u svojim izjavama optimističan, a svjetski mediji već su se raspisali kako je i Kim i ovoga puta taktički pobjednik pregovora.

Ines Karabatić naša je novinarka i kolumnistica koja pokriva vanjsku politiku i ostale vijesti iz svijeta, a rado prati i teme iz kulture, znanosti i života.
Podijeli objavu