TRANS AID: Dosta je bilo diskriminacije, tužimo GROZD i tražimo od države i Ustavnog suda da zaštite trans osobe

Trans Aid – Udruga za promicanje i zaštitu prava trans, inter i rodno varijantnih osoba pokreće udružnu tužbu protiv Udruge GROZD – Glas roditelja za djecu, radi diskriminacije i uznemiravanja trans osoba. 

Iz udruge TRANS AID kažu da je udruga GROZD jedna  od pokretača građanske inicijative Istina o Istanbulskoj koja je počela djelovati u listopadu 2017., te je u svrhu promoviranja svojih stavova pokrenula internetsku stranicu pod nazivom “Građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj konvenciji” i održala niz popratnih javnih događaja, čiji sadržaj potiče na diskriminaciju i mržnju prema trans osobama u Republici Hrvatskoj.  

Iz Trans Aida navode da je nakon ratifikacije Istanbulske konvencije u Saboru sa 110 glasova za i 30 protiv, 13. travnja 2018. godine, Građanska inicijativa ‘Istina o Istanbulskoj’ pokrenula i provođenje referenduma radi otkazivanja Konvencije, što jasno ukazuje na to da Građanska inicijativa želi otkazivanje Konvencije kako bi se otvorio put ka ukidanju Ustavom i zakonom zajamčenih prava trans osobama. Ovakvo djelovanje Inicijative predstavlja, kažu iz Trans Aida, otvorenu diskriminaciju i uznemiravanje trans osoba u Hrvatskoj, a Udruga GROZD je svojim postupanjem bez legitimnog cilja širila predrasude i mržnju prema trans osobama i time poticala javnost da u usporedivim situacijama nejednako tretiraju trans osobe u odnosu na ostale građane Republike Hrvatske. Objava navedenog sadržaja, navode iz Trans Aida, na internet stranici Građanske inicijative te aktivno djelovanje da sadržaj dopre do što većeg broja građana predstavlja nepoželjne radnje koje su povrijedile dostojanstvo trans osoba, uzrokovale im strah, kao i neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje u hrvatskom društvu. Stoga udruga Trans Aid traži pomoć suda i države kako bi zaštitila prava i dostojanstvo trans osoba u Republici Hrvatskoj. 

Odvjetnica Zrinka Bojanić koja zastupa udrugu Trans Aid izjavila je: “Smatramo da su materijali i način na koji je vođena kampanja Istina o Istanbulskoj duboko diskriminatorni i problematični na zakonskoj razini, posebno u odnosu na Zakon o suzbijanju diskriminacije, ali i druge propise, Ustav RH te praksu Europskog suda za ljudska prava.”

Iz Trans Aida kažu da su organizatori skupljanja potpisa za otkazivanje Istanbulske konvencije nastavili stvarati društvenu klimu netrpeljivosti prema trans osobama. Stoga, udruga Trans Aid očekuje da Ustavni sud pri razmatranju ustavnosti referendumskog pitanja o razvrgavanju Istanbulske konvencije uzme u obzir i sve okolnosti same kampanje “Istina o Istanbulskoj”, te njezine diskriminatorne učinke po trans osobe kao ranjivu, manjinsku skupinu u Hrvatskom društvu.

Mišljenja iznesena u objavljenim člancima i kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Cro Tribune
Podijeli objavu