TKO ĆE BITI PRVI ČOVJEK NA MARSU: Rusija šalje letjelicu na Mars

Prvi čovjek koji će stupiti na Mars već je rođen.

Hladni rat i 20. stoljeće su bili obilježeni svemirskom utrkom koju je pratio čitav svijet i iz koje je kao pobjednik izašao SAD slanjem prvog čovjeka na Mjesec. Jedno od obilježja 21. stoljeća zasigurno će biti utrka u slanju prvog čovjeka na Mars. Takvo postignuće će, državi koja to prva ostvari, donijeti prestiž i titulu predvodnice modernog svjetskog poretka. Zato ne iznenađuje da Indija, Rusija, Kina, EU i SAD već naveliko rade na tome i ulažu milijarde dolara u svemirske programe.

Indija je prva zemlja koja je u prvom pokušaju uspješno poslala letjelicu u Marsovu orbitu. Letjelica imena Mangalyaan je 2014. godine ušla u Marsovu orbitu, iz koje godinama uspješno šalje golemi broj podataka o Marsu. Indijska vlada je 2017. godine dala zeleno svjetlo za program „osvajanja“ Marsa. Programom će se u prvoj fazi uložiti značajna financijska sredstva za razvoj letjelice koja bi mogla spustiti svemirsko vozilo na Crveni planet.  U drugoj fazi će se razvijati letjelice koja bi s ljudskom posadom sletjela na Mars.

Letjelica u orbiti

Ruski predsjednik Vladimir Putin, početkom godine je objavio kako Rusija planira 2019. godine poslati letjelicu bez ljudskih članova posade na Mars. Cilj letjelice je nakon ulaska u orbitu, ujedno i sletjeti na Mars. Ako uspije uspješno sletjeti, letjelica mora pronaći mjesto na kojemu su uvjeti najprihvatljiviji za kasniji dolazak ljudske posade. U skladu s time, u zajedničkoj misiji s Europskom Unijom je 2016. godine poslana letjelica čiji cilj je kretati se u Marsovoj orbiti i slati široke spektre podataka natrag na Zemlju.

Kineski predsjednik Xi Jinping, kada je došao na vlast rekao je kako želi ostvariti “Kineski san” – vratiti Kini njezin prestiž i veličinu kakvu je nekoć imala ova drevna nacija. S ciljem vraćanja prestiža, Kina se možda i najviše od svih priprema za misiju na Mars. Nedavno su otvorili tzv. “Marsovsko selo” u kineskoj pustinji – riječ je o prostoru na kojem će Kina nastojati simulirati uvjete na Marsu kako bi se astronauti što bolje pripremili. Marsovsko naselje smješteno je na prostoru kineske provincije Qinghai, u kojoj se nalazi prostor od čak 95,000 kvadratnih kilometara bez vegetacije. Direktor ovog projekta, Li Xiaoqun, ističe kako će ovaj eksperimentalni prostor biti vrlo važan za razvoj nekoliko grana znanosti, od astronomije, geografije, geologije, meteorologije do istraživanja novih energija.

SAD je trenutno u vodstvu u trci za osvajanje Marsa. Oni su jedina zemlja koja je uspješno spustila rover na Mars. Zahvaljujući roveru koji šalje informacije sa same površine planeta imaju uvid u specifični set informacija o planetu u koji niti jedna druga zemlja još nema uvid. Ujedno imaju mogućnost prvi pronaći mjesto na Marsu koje bi bilo najprihvatljivije za sletanje ljudske posade.

Rover na Marsu

Bez obzira na trenutačni status života na Marsu, naš cilj je dovesti naš život tamo i u konačnici kolonizirati Crveni planet. Imajući u vidu kako je to gotovo neminovno, pitanje je – tko će biti prvi čovjek na Marsu? Nema sumnje da svi lideri svijeta razmišljaju kako bi to bio idealan pečat njihove globalne dominacije!

 

Mars