T14 Armata: Najbolji tenk na svijetu ili obmana desetljeća ?

Tri godine nakon službenog predstavljanja na paradi pobjede u Moskvi, ruski ministar obrane Sergej Šojgu izjavio je da se proizvodnja tenka T14 Armata obustavlja do daljnjeg.

Ruska povijest je povijest ratova. Rusija je najveća zemlja na svijetu, njena veličina osim prednosti u vidu golemih prirodnih resursa koji su joj na raspolaganju nosi i nedostatke. Rusija ima golemu kopnenu granicu koju mora braniti. Tijekom povijesti Rusija se sukobljavala sa najvećim silama svijeta, od Osmanskog carstva, preko Francuske i Njemačke do Japana i Kine. Kako bi se prilagodila specifičnim okolnostima u kojima se nalazi ruska vojska je kroz povijest bila prisiljena oslanjati se na brzo pokretne trupe koje su mogle prelaziti velike udaljenosti u kratkom vremenu. Tako je kroz povijest slavu stekla Kozačka konjica koja je predstavljala elitne konjaničke postrojbe zadužene za čuvanje granice.

Kazačka konjica

Početkom 20. stoljeća i razvojem modernog ratovanja konjica je zamijenjena oklopnim vozilima. Oklopna vozila su svu svoju snagu i stratešku važnost dokazala u drugom svjetskom ratu. Tada je Njemačka šokirala svijet Blietzkrieg (munjevito ratovanje) strategijom ratovanja čiju okosnicu su činila visoko pokretna oklopna vozila predvođena tenkovima Panzer 4, Panther i najpoznatijim tenkom 2. svjetskog rata – Tigrom. Rusija je odgovorila svojim tenkovima T34, T34/85 i ISU 2 koji su se pokazali boljim od većine savezničkih tenkova te tako započela vrlo uspješnu eru ruskih oklopnih vozila. Tijekom hladnog rata u SSSR-u su nastali tenkovi T-72, T-80 i T-90 koji su tada bili među najboljima na svijetu. Toliko su bili dobri i pozdani da i danas čine neizostavan dio oklopnih snaga mnogih zemalja, a modernizirani tenk T-90 je trenutno glavni borbeni tenk Ruskih oklopnih snaga.

Ruski tenk T34

S obzirom na slavnu prošlost ruskih tenkova, vijest o konstruiranju novog tenka, prvog tenka 5. generacije, sa dosad neviđenim performansama je brzo obišla cijeli svijet i definitvno zaplašila ruske rivale. Tenk T14 Armata je trebao imati bolju oklopnu zaštitu od bilo kojeg postojećeg tenka. Ona bi se temeljila na sustavu aktivne i pasivne zaštite „Afganit“ koji bi osigurao neprobojnost oklopa čak i u slučaju napada projektilima hiperzvučne brzine. Također sastavni dio oklopne zaštite bi predstavljale i ploče unutar tenka koje bi jamčile termovizijsku nevidljivost tenka. Armata je trebala imati motor od 1200 ks koji bi jamčio izuzetnu pokretljivost. Najvažniji iskorak predstavljali bi pametni sustavi koji su mijenjali ljudsku komponentu, tako da bi samo 2 osobe bile dovoljne za upravljanje tenkom.

T14 Armata je, vrlo pompozno, predstavljena na paradi pobjede, 2015. godine u Moskvi. Nakon toga su brojne zemlje iskazale namjeru za kupovinu tog revolucionarnog tenka ali je Vladimir Putin istaknuo kako je preduvjet za izvoz da se prvo ruske oklopne jedinice opreme tenkom. Međutim, od 2015. do 2018. godine niti jedan tenk T14 armata nije ušao u službu oklopnih jedinica Rusije. Iz godine u godinu je proizvodnja odgađana pod izlikom dorada i nedostatka novca.
Predstavljanje tenka T14 Aramata na paradi u Moskvi

Nakon brojnih upita od strane ruske a i svjetske javnosti o tome zašto još niti jedna Armata nije ušla u službu, ruski ministar obrane Sergej Šojgu je nedavno izjavio kako se proizvodnja tenka T14 odgađa do daljnjeg radi velikih troškova. To je vrlo upitno objašnjenje s obzirom da Rusija naveliko uvodi u službu vrlo skupe balističke rakete, protuavionske sustave i avione.

Određeni analitičari smatraju da su visoki troškovi samo izlika za nemogućnost stavljanja u funkciju tenka T14 Armata. Naime, mnoge druge zemlje kao Njemačka, SAD ili Francuska, koje su svjetski lideri u proizvodnji tenkova, nisu ni blizu konstruiranja tako naprednog tenka. Radi svega navedenog mnogi analitičari postavljaju pitanje je li ruski revolucionarni tenk to bio samo na papiru a Rusija ga u stvarnosti ne može proizvesti ?

S obzirom na stalna odgađanja te nedavno obustavljanje proizvodnje, sve su realnija nagađanja određenih analitičara da je Armata bila golemi marketinški trik za zastrašivanje rivala i dizanje reputacije ruske vojske a da je Rusija još godinama, ako ne i desetljećima udaljena od mogućnosti stvarne proizvodnje tako naprednog tenka.