STJEPAN MESIĆ : Briga za Hrvate koji žive u BiH svodi se na brigu o interesima HDZ-a

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić danas je poslao priopćenje za javnost u kojem se osvrnuo na pismo koje su trojica bivših visokih predstavnika  međunarodne zajednice u BiH Christian Schwarz-Schilling, Carl Bildt i Paddy Ashdown uputili Visokoj povjerenici za vanjsku politiku i sigurnost EU Federici Mogherini u vezi izbora  Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

U pripćenju bivši predsjednik navodi da podržava stanovišta koja su iznijeli Christian Schwarz-Schilling, Carl Bildt i Paddy Ashdown.
”Ta se stanovišta odnose na atmosferu stvorenu nakon izbora gospodina Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda. Smatram zabrinutost trojice bivših Visokih predstavnika potpuno opravdanom i mislim da bi Vlada Republike Hrvatske to pismo, upućeno Visokoj povjerenici za vanjsku politiku i sigurnost EU, gospođi Federici Mogherini, trebala krajnje ozbiljno shvatiti.” – stoji u pripćenju bivšeg predsjednika.

Stjepan Mesić, predsjednik Republike Hrvatske 2000.-2010.

Mesić u priopćenju navodi i slijedeće: ”Činjenica je da se hrvatskoj, ali i svjetskoj javnosti svjesno i pogrešno prikazuju zbivanja u BiH, da se na pogrešan način tumače zakoni susjedne države i da se, a to je ono što mene – kao bivšeg Predsjednika RH – najviše zabrinjava, briga  Republike Hrvatske za Hrvate koji žive u susjednoj i nama prijateljskoj državi, svodi na brigu za interese jedne stranke – HDZ. To je kako nedopustivo, tako i štetno za Hrvate koji su konstitutivni narod u BiH”.

Mesić smatra kako je ”Željko Komšić izabran u skladu s odredbama istoga zakona koji je vrijedio i kod izbora na kojima je, i to dva puta, za člana Predsjedništva izabran g. Dragan Čović”.
”Tada nije bilo prosvjeda.”- zaključuje Mesić.

Bivši predsjednik u mandatu od 2000. do 2010. u nastavku priopćenja kritizira aktualnu vanjsku politiku Vlade Andreja Plenkovića  kaže i da je ”sada iz Zagreba podignuta diplomatska ofenziva, ne bi li se kompromitiralo i izbor g. Komšića i njega kao osobu. Takva je aktivnost potpuno neutemeljena, a ozbiljno dovodi u pitanje vjerodostojnost Republike Hrvatske kao faktora stabilnosti na jugoistoku Evrope. Ona, osim toga, izravno šteti i percepciji Republike Hrvatske kao ozbiljne i pouzdane članice Evropske unije, a to znači da u perspektivi šteti interesima svih hrvatskih građana”.

”Smatram, a i politika što sam je kao Predsjednik RH vodio prema BiH daje mi puno pravo da to javno kažem, kako bi Republika Hrvatska morala jasno i nedvosmisleno podržati izbor g. Komšića za člana Predsjedništva BiH, prekinuti sve aktivnosti usmjerene na pobijanje legitimnosti toga izbora, potvrditi svoju neupitnu poziciju apsolutnog poštivanja cjelovitosti i suverenosti BiH i tako se ponovo profilirati kao država koja zastupa, ali i prakticira poštivanje međunarodnoga prava, kao i zakonodavstava drugih država, te koja svoju brigu za Hrvate koji žive izvan njezinih granica nikada i ni u kakvim okolnostima neće pokušati ostvarivati izravnim miješanjem u unutarnje stvari drugih država”- zaključuje Mesić na kraju svog priopćenja.

Mišljenja iznesena u objavljenim člancima i kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Cro Tribune
Podijeli objavu