SMRDI LI RIBA OD REPA ILI GLAVE: ŠTO TO PREDSJEDNICA SVOJOM IZJAVOM O PITANJU OSTAVKE MINISTRICE MURGANIĆ PORUČUJE?

U četvrtak, 28. veljače horor priča potresla je čitavu Hrvatsku. Josip Rođak (54), oko 6 ujutro bacio je svoje četvero malodobne djece sa balkona visine 5 metara na beton dvorišta kuće u kojoj živi kao podstanar sa svojom djecom i suprugom Katicom. Dok je supruga spavala, uzeo je jedno po jedno dijete i bacao ih sa balkona. Monstruozni je to čin u kojem su sva djeca ozlijeđena. Dvije djevojčice i dječak zadobili su teške tjelesne ozlijede dok je jedna djevojčica zadobila lakšu tjelesnu ozljedu. Život djevojčice koja je najteže ozlijeđena spašen je zahvaljujući hitnoj medicinskoj intervenciji, iako je stanje još uvijek teško.

To nije bio čin koji je došao iz vedra neba, mediji su pisali kako je socijalna služba i ranije bila upoznata s problematičnom obitelji. Katica Rođak ima još jednu kćer, danas 18-godišnjakinju koja je zbog psihičkog maltretiranja i izrazito loših odnosa s majkom i očuhom zatražila od Centra za socijalnu skrb da je izdvoji iz obitelji što je nakon prijedlog socijalnih radnika i učinjeno.

Djevojka je preseljena u dječji dom u Splitu bez skrbnika, i danas ima samostalan život, a Centar je roditelje prijavio policiji za zanemarivanje i zlouporabu djetetovih prava. Njena majka i očuh, kako piše 24sata pravomoćno su osuđeni na zatvorsku kaznu od jedne godine s rokom kušnje u trajanju od tri godine zbog kaznenog djela protiv braka, obitelji i djece, te zanemarivanja i zloupotrebe djetetovih prava. Dakle, u trenutku kada je bacio svoje četvero djece sa balkona, Josip Rođak bio je pod uvjetnom osudom.

Iako je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović oštro osudila taj čin i bila zgrožena zajedno s ostatkom javnosti Hrvatske, danas je u Pakracu, gdje je sudjelovala na obilježavanju 28. godišnjice početka Domovinskog rata, novinarima dala jednu zaista intrigantnu izjavu. “Mislim da je potrebna reforma sustava socijalne skrbi koja treba krenuti od dna, a ne od vrha. Trebamo evaluirati što se događa u svakoj jedinici lokalne samouprave gdje postoje socijalne službe i vidjeti ima li propusta. Na žalost, počesto imamo slučaj da su obitelji i djeca samo imena na papiru koja se vrte u uredima, a ne živa bića kojima treba pomoći.”

Njezina prva rečenica je zabrinjavajuća. Znači li to da predsjednica Grabar-Kitarović smatra da riba smrdi od repa, a ne od glave?

Odgovornost zasigurno treba snositi više aktera, ali ponajprije ministrica. Odgovornost ne pada na leđa samo ovoj ministrici, ministrici Murganić, već svih prijašnjih ministara tog resora, ali i Vlada koje nisu napravile nikakve vidljive i opipljive reforme da bi se ovakve tragedije spriječile. Osvrćući se sada na izjavu predsjednice, odgovornost ne mogu snositi samo socijalni radnici ili ravnatelji lokalnih Centara za socijalnu skrb. Cijeli socijalni sustav, kao ustalom i drugi sustavi u Hrvatskoj, prebirokratizirani su. Sustav ne vrši učestalo kontrole, zapada u papirologiju i u tome je nemoguće pratiti svaki slučaj sukladno zahtjevima.

Ono što predsjednica izjavom poručuje jest da smatra kako reformu moraju činiti najniži rangovi, ali ne i najviši. No, socijalni radnici ne pišu zakone, ne osmišljaju reforme, oni ih provode.

Ministrica Murganić u svakoj drugoj državi dala bi ostavku na vlastitu inicijativu, a ako ne tim putem, onda pod pritiskom drugih. No, ovdje ne. Ovdje i predsjednica, po dužnosti nepristrana, smatra kako odgovornosti ministrice Murganić u ovom slučaju nema.

Ovo nije prvi put da je ministrica Murganić pod povećalom javnosti. Naime, javnosti je posebno ostala upamćena u slučaju prijavljenog nasilja požeškog župana Alojza Tomaševića nad svojom suprugom Marom kada je izjavila: “To vam je tako u braku. U tim bračnim, osobnim i obiteljskim odnosima, to je dinamika u koju ne mogu ulaziti. Žena vjerojatno ima svoje razloge. To je obitelj, zaista u to ne bih ulazila.

Uz to, navest ćemo i slučaj kada je državni tajnik u Ministarstvu demografije, Marin Strmota podnio ostavku usred konferencije na kojoj je ministrica Murganić predstavljala mjere za demografiju. Kazao je kako je otišao jer ne vjeruje da se nešto bitno poduzima oko demografskih pitanja i da to što se pokušava raditi nije ni blizu potrebnome.

Ministrica je kasnije kazala kako nije znala što se sprema i tada rekla: “To je i nestrpljenje jednog mladog čovjeka, jednog znanstvenika“, i na kraju zaključila da “nepovoljna kretanja nisu nastala za vrijeme ove vlade“.

I tu ima pravo. Nijedna vlada do sada nije donijela značajnije reforme i odblokirala prebirokratizirani sustav koji je ionako poluparaliziran zbog slabe učinkovitosti pravosudnog sustava i (pre)malih kazni koje, vidjeli smo, od zanemarivanja i psihičkog maltretiranja djece na kraju mogu dovesti do ovakvih tragedija.

No, sve dok se okreću glave od pojma odgovornosti, koji je u Hrvatskoj ionako termin koji se koristi samo kada se prebacuje na nekog drugog, dok predsjednica smatra da očito reformu moraju provesti socijalni radnici, a ne Vlada, pomaka neće biti.

Zabrinjavajuće je kako ovakvi slučajevi postaju sve češći, a odgovornost je tabu tema i uvijek se prebacuje na nekog drugog, samo ne na onoga tko bi odgovornost i trebao preuzeti.

Mišljenja iznesena u objavljenim člancima i kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Cro Tribune
Podijeli objavu