SAVRŠENI LJETNI KLASICI: Ljubav, strast, ljubomora i zavist

pixabay.com
Kad čitam, volim osjetiti. Volim suosjećati s likovima, bojati se onoga čega se i oni boje, voljeti ono što i oni vole. Što su osjećaji snažniji, priča na mene ima jači utjecaj. Ljubav, strast, ljubomora i zavist mogu imati vrlo jak utjecaj. Ipak, ja ne želim samo osjetiti, ja želim i razmišljati. Izazvati svoj um. Doživjeti pustolovinu na neki način. Pobjeći daleko iz stvarnog svijeta. Tu ulaze klasici.

Ovo ljeto želim priču s jakim osjećajima. Ipak, nisam zadovoljna samo s jednom knjigom. Stoga sam napravila popis. Svoj mali literarni svemir. Pun bura i oluja. Svemir u kojem se voli i mrzi, ali i koji izaziva um. Neke od ovih romana sam pročitala i uvukli su mi se pod kožu. Nije bitno. Želim im se opet vratiti, osjetiti i razmisliti.

the independent

Jane Eyre

Jane Eyre je poznati roman engleske spisateljice Charlotte Brontë, po prvi puta objavljen 1847. godine. Glavna junakinja priče je usamljeno siroče koje odrasta u kući svojih rođaka. Kad odraste, zapošljava se kao guvernanta u Thornfield Hallu, kod tajanstvenog, strastvenog, te pomalo posesivnog Edwarda Rochestera. Ona se u njega zaljubljuje, ali njegova mračna tajna se uskoro počinje otkrivati. Hoće li ta tajna uništiti njihovu ljubav?

wannabe Magazine

Orkanski visovi

Orkanski visovi roman je Charlotteine sestre Emily. To je priča o ljubomori, posesivnoj ljubavi i osveti koja započinje 1801. godine kada imućni mladić Lockwood, dolazi s juga Engleske na jorkširsko imanje u vlasništvu grubog Heathcliffa. Heathcliff živi na udaljenom imanju, Orkanski visovi. Lockwood ga jednom prilikom tamo posjećuje, te zbog snježne oluje biva primoran prespavati na istom mjestu. Te noći, u jednom trenutku se budi iz sna uvjeren da je vidio duh žene koja je tu nekad živjela. Kakve tajne krije Heathcliff?

buyon.pk

Rat i mir

Tolstojev Rat i mir je nešto drugačiji roman od prethodna dva jer govori o sudbini nekoliko aristokratskih obitelji u povijesnom razdoblju od 1805. do 1813. godine, posebno u vrijeme Napoleonove invazije na Rusiju. Od likova su posebno zanimljivi Andrej i Pjer. Oni su mladi i puni energije, a njihov relativno miran privatni život ubrzo će promijeniti burna povijesna zbivanja.

The Movie Database

Grof Monte Cristo

Zavist i osveta dva su dominantna motiva u Dumasovu Grofu Monte Cristu.  Priča počinje s mladim i uspješnim pomorcem, Edmondom Dantèsom koji biva lažno optužen i poslan zloglasni zatvor Chateau d’If. Nakon godina provedenih u zatvoru, Edmond uspijeva pobjeći, te započinje svoju osvetu protiv onih koji su mu smjestili.

enlightment.ind.in

Rebecca

Rebecca Daphne du Maurier roman je pun ljubomore. Ona je toliko jaka da čitatelja, dok čita ovu priču, na trenutke čak i prođu trnci. Priča započinje sa mladom ženom, družbenicom bogate Amerikanke na odmoru u Monte Carlu. Ona tamo upoznaje bogatog udovca i udaje se za njega. Radnja se dalje zbiva na njegovom imanju. Ono je prekrasno, ali ubrzo će postati noćna mora.

 

Ivana Tucak