SAD OSNIVA SVEMIRSKU VOJSKU : Sprema li se militarizacija svemira ?

Svemirsko oružje
Američki predsjednik Donald Trump naredio je u ponedjeljak Pentagonu da pokrene razvoj šestog roda američkih oružanih snaga koji bi se zvao “Svemirske snage” (“space force”).

Oružane snage SAD-a inače se sastoje od pet grana: Kopnene vojske, Mornaričkog pješaštva, Ratne mornarice, Ratnog zrakoplovstva i Obalne straže, a Svemirska vojska trebala bi ubuduće biti novi, šesti član te obitelji. Po tumačanju ministra obrane SAD-a, Jamesa Mattisa, potreba za osnivanjem Svemirske vojske proizlazi kao odgovor na ubrzanu militarizaciju koju provode Rusija i Kina.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je predstavio nove balističke projektile koji ne mogu biti srušeni od strane protuzračne obrane, nuklearna torpeda koja mogu nositi do 10 nuklearnih bojevih glava a nevidljiva su za sonare i radare te najavio kako ruska vojska razvija ultra snažne lasere koji bi mogli rušiti mete čak i u svemiru. Također je obznanio kako Rusija nanovo aktivira svemirski program, ugašen nakon raspada SSSR-a, te planira poslati čovjeka na tamnu stranu mjeseca.

Balističke rakete

S druge strane, Kina je znatno tajnovitija oko razvoja novog oružja o kojemu se malo zna ali su zato puno otvoreniji oko svoga svemirskog programa, koji zadnjih desetljeća niže uspjehe koji su kulminirali slanjem svemirskog rovera na površinu mjeseca. Mnogi neovisni analitičari upozoravaju kako je kineski svemirski program zapravo vojni program, čiji cilj je postići dominaciju u svemiru, na što ukazuju i posljednja lansiranja njihovih satelita koji osim mogućnosti odašiljanja signala imaju mogućnost uništavanja drugih satelita. Također Kina je javno obznanila kako do 2030. godine žele poslati čovjeka na Mjesec, a do 2050. sagraditi prvu bazu na Mjesecu.

Tamna strana mjeseca

S obzirom na ubrzani razvoj Ruske i Kineske vojne i svemirske tehnologije, Trumpov potez ne predstavlja iznenađenje. Svemirske snage SAD-a bi, između ostalog, do 2030. godine trebale razviti hipersonične rakete za rušenje satelita u Zemljinoj orbiti, satelite sa implementiranim manevrima za izbjegavanje napada te u civilnom programu nanovo poslati ljudsku posadu na Mjesec.

Svemirski brod
Prepreku osnivanju svemirskih borbenih postrojbi predstavlja činjenica da su SAD, uz još više od 100 zemalja, 1967. godine potpisale “Outer Space Treaty” (Pakt o svemiru), koji im zabranjuje da vanjski svemir, Mjesec i ostala nebeska tijela koriste u vojne svrhe. Međutim, Rusija i Kina taj sporazum samo načelno poštuju dok, s druge strane, Trumpu nije strano povlačiti se iz međunarodnih ugovora (uzmimo za primjer Pariški klimatski sporazum), pa se SAD možda sada povuku i iz svemirskog Pakta te utrka u naoružavanju svemirskih postrojbi i službeno započne.