S 400- Kako oružje mijenja geopolitičku kartu svijeta

Trenutna geopolitička podjela svijeta je nastajala godinama ali postoji mogućnost da se raspadne vrlo brzo. Američki predsjednik Donald Trump prijeti sankcioniranjem te čak i izbacivanjem Turske iz NATO pakta ukoliko ne odustane od kupnje protuzračnog sustava(PZO) ruske proizvodnje S-400.

Turska je desetljećima imala status druge najvažnije članice NATO pakta nakon SAD-a. Taj status je zaslužila iz više razloga. Naime, Turska radi svojega geografskog položaja ostvaruje značajan geostrateški utjecaj i na Europu i na Aziju. Njena projicirana geostrateška dubina u Europi seže preko Albanije te Bosne i Hercigovine u srce jugoistočne Europe. U Aziji je ona još i veća, na jugozapadu obuhvaća čitav Bliski istok a na istoku seže sve do Rusije. Također, Turska ima 4. najveću vojsku u državama NATO saveza što je imalo značajan utjecaj za vrijeme hladnog rata.

Današnja Turska pod vodstvom kontroverznog predsjednika Erdogana želi vratiti slavu i moć koju je imala za vrijeme najpoznatijeg sultana Osmanskog carstva – Sulejmana Veličanstvenog. Kako bi to ostvarila, Turska, između ostalog, ulaže velike novce u modernizaciju vojske koja je po brojnosti velika ali po opremljenosti zastarjela. U tom procesu su kopnenu vosjku opremili modernim njemačkim tenkovima Leopard 2. Zrakoplovne snage američkim lovcima 4. generacije F16 te su naručili najmodernije američke zrakoplove 5. generacije- F35 lightning. Pomorske snage su opremili modernim fregatama i razaračima vlastite proizvodnje dok ujedno ubrzano rade na prvom nosaču zrakoplova u povijesti Turske. Kako bi uspješno zaokružili proces modernizacije još im fali napredni sustav protuzračne obrane (PZO) i tu su se odlučili za ruski PZO sistem S-400 triumph.

Prikaz njemačkog tenka Leopard 2

S400 triumph je nasljednik ruskih PZO sistema S200 i S300 koji su se pokazali kao najbolji na svijetu u svoje vrijeme. Većina vojnih analitičara smatra kako je u današnje vrijeme upravo S400 najbolji PZO sistem na svijetu što dokazuju narudžbe najvećih svjetskih sila poput Kine i Indije. Najveći „uteg“ sustavu S400 je što ga proizvodi Rusija koja se u novom globalnom poretku percipira kao neprijatelj zapadnog svijeta te se na kupovinu toga sustava gleda kao na suradnju sa neprijateljem NATO pakta.

Prikaz sustava S-400 triumph
Po pravilniku NATO pakta članice ne smiju kupovati oružje od Rusije ili Kine te je Turska upozorena da zaustavi kupnju PZO sustava S-400. Turski predsjednik Erdogan je odbio upozorenje i nastavio sa kupovinom S-400 tvrdeći da neće pristati ni na kakve ucjene po štetu Turske. Kontroverzni američki predsjednik Donald Trump je na to vrlo ljutito reagirao te zaprijetio izbacivanjem Turske iz NATO pakta ukoliko pod hitno ne odustane od kupnje.
Izlazak Turske iz NATO pakta bi doveo do drastičnog smanjenja njegovog utjecaja u sjeverozapadnoj Aziji, smanjenja globalnih vojnih mogućnosti pakta, te predstavljao golemi udarac za NATO. S druge strane, Rusija i Kina bi oduševljeno dočekale izlazak Turske iz NATO pakta te joj odmah ponudile ulazak u njihov vojni savez pod nazivom „Šangajska organizacija za suradnju“. Rusija je čak dala popust i osigurala kreditnu liniju za kupovinu S-400 sustava kako bi ohrabrila Tursku na kupovinu i samim time možebitni izlazak iz NATO pakta.

Osim Turske, SAD sankcijama u slučaju kupovine S-400 sustava prijeti i Indiji koja nije u NATO paktu ali je značajan saveznik u tom dijelu svijeta. Ukoliko Turska i Indija ne popuste ucjenama i odluče promijeniti stranu, trenutna geopolitčka podjela svijeta će biti teško uzdrmana i vjerojatno će doći do njene propasti i značajnih preslagivanja na karti svijeta.

S obzirom da konačni ishod ove problematike primarno ovisi o Erdoganu i Trumpu koji su obojica vrlo ekscentrične osobe, teško je išta prognozirati. Međutim, možemo jasno vidjeti kako unatoč tome što živimo u mirnodobska vremena, oružje i dalje ima golemi potencijalni utjecaj na geopolitičku kartu svijeta.