RANKO OSTOJIĆ NOVI JE PREDSJEDNIK SPLITSKOG SDP-a

Ranko Ostojić novi je predsjednik splitskog ogranka SDP-a.

Na današnjim unutarstranačkim izborima pobjedio je Danijela Kukoča, zastupnika u Gradskoj skupštini. Dosadašnji predsjednik je bio Arsen Bauk, a Kukoč je slovio za njegovog favorita.

No, očito su sdpovci od kojih je oko 1500 imalo pravo glasati na ovim izborima, izabrali promjenu.

Nakon Gordana Marasa koji je osvojio čelno mjesto SDP-a grada Zagreba, još je  jedan ministar iz Vlade Zorana Milanovića preuzeo  važan županijski ogranak.

Ranko Ostojić rođen je 1962. u Splitu gdje je diplomirao na Pravnom fakultetu. Obrazovao se u Norveškoj i SAD-u.

Bio je splitski gradski vijećnik od 1990. do 1992.

Kao zaposlenik Međunarodnoga Crvenog križa 1996. i 1997. radio je na kninskom području.

Od bio 1997. do 2000. bio je načelnik upravnog odjela za gospodarenje resursima grada Splita. Nakon toga preuzeo je dužnost načelnika splitske policijske uprave, a 2001.imenovan je ravnateljem policije. Tu dužnost obnaša do siječnja 2004.

Od 2005. do početka kolovoza 2007. bio je član uprave Slobodne Dalmacije, a potom direktor investicija i izgradnje kompleksa te novine u Dugopolju.

U 6. sazivu Hrvatskog sabora bio je zastupnik SDP-a. Bio je i predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, član triju odbora – za zakonodavstvo, ratne veterane i međuparlamentarnu suradnju te saborskog izaslanstva u Skupštini Zapadnoeuropske unije.

Na 11. Konvenciji SDP-a u svibnju 2008. izabran je za člana predsjedništva.

Godine 2009. se na natjecao za gradonačelnika Splita, ali ga je u drugom krugu porazio Željko Kerum.

Na mjesto ministra unutarnjih poslova je imenovan 2012. godine nakon pobjede SDP-a na parlamentarnim izborima.

Slovio je za jednog od najbližih suradnika premijera Zorana Milanovića. Prilikom raskola u stranci kada je smjenjen ministar financija Slavko Linić Ostojić je čvrsto stao uz Milanovića.

Najpoznatiji je po svojoj aktivnosti za vrijeme eskalacije migrantske krize  u ljeto 2015. godine kada se istakao svojim organizacijskim sposobnostima, odnosno omogućavanju brzog i nesmetanog tranzita izbjeglica prema zemljama Zapadne Europe, a pri čemu na teritoriju Hrvatske, za razliku od susjednih zemalja, nisu zabilježeni nikakvi veći incidenti.

Nakon što je u jesen 2016. Zoran Milanović nakon poraza na izborima, objavio kako se neće natjecati za novi mandat predsjednika SDP-a, Ostojić je bio jedan od nekoliko kandidata koji su se kandidirali za njegovo mjesto. U drugom krugu ga je pobijedio predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a Davor Bernardić.

Ines Karabatić naša je novinarka i kolumnistica koja pokriva vanjsku politiku i ostale vijesti iz svijeta, a rado prati i teme iz kulture, znanosti i života.
Podijeli objavu