PREMINUO NAŠ NAJPOZNATIJI METEOROLOG MILAN SIJERKOVIĆ

Hrvatsko meteorološko društvo u kasnim večernjim satima u ponedjeljak objavilo je kako je u 84. godini preminuo Milan Sijerković, legendarni hrvatski meteorolog.

Danas nas je napustio jedan i jedini Milan Sijerković. “Gledati gore prema oblacima nikada više neće biti isto“, napisali su na svojoj Facebook stranici, a vijest su potvrdili i na Novoj TV, s kojom je Sijerković surađivao niz godina.

Milan Sijerković rodio se 5. studenoga 1935. godine u bokokotorskom mjestu Baošiću. Studirao je geofiziku s meteorologijom na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Diplomirao je 1961. godine. Magistrirao je 1977. godine. Od 1963. do odlaska u mirovinu radio je u Državnome hidrometeorološkom zavodu Republike Hrvatske u Zagrebu, kao prognostičar. Honorarno je surađivao na PMF-u u Zagrebu. Bio je u uredništvu časopisa Prirode. Hrvatskoj je javnosti poznat kao televizijska osoba koja gledateljima prikazuje vremensku prognozu. Taj posao radi od 1968. godine, prvo na Hrvatskoj televiziji, a poslije na Novoj TV.

Od svog kolege oprostila se i Dunja Mazzoco Drvar…

Sijerković je napisao stotinjak znanstvenih i stručnih meteoroloških radova. Napisao je i tri slikovnice za djecu te serijal znanstveno-popularnih knjiga različitim mjestima i područjima, a koje se odnose na vrijeme i podneblje. Prije dvije godine dobio je priznanje za životno djelo Hrvatskog meteorološkog društva.

Široj javnosti ostat će u sjećanju  kao meteorolog koji je u prognoze često ubacivao narodne izreke, rime, pošalice. Jedna od najčešćih koje je koristio bila je ‘Sveta Kata, snijeg na vrata‘.  “Mnogi su znali izvrtati moje pučke izreke o vremenu. Događalo se da muž i žena na potpuno drukčiji način zapišu neku moju izreku koju su čuli na televiziji. Zato sam ih objedinio u knjizi. Meni je recimo draga: ‘Božićnom jugu i tetkinom kolaču ne treba se radovati’. Jugo za Božić nije često, ali se dogodi, a tetkin kolač ipak nije toliko česta pojava, nije kao mamin. Ili recimo, evo jedne prigodne za vrijeme u proljeće: ‘Grmljavina, konjski topot i ženski plač kratko traju”, rekao je prije dvije godine za Jutarnji.

Mišljenja iznesena u objavljenim člancima i kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Cro Tribune
Podijeli objavu