POVJERENSTVO ZA SUKOB INTERESA POKREĆE POSTUPAK PROTIV BIVŠE MINISTRICE MARTINE DALIĆ

Kako donosi Dnevnik.hr, Povjerenstvo za sukob interesa pokrenut će postupak protiv bivše potpredsjednice Martine Dalić.

Povjerenstvo će istraživati je li postojala interesna povezanost Martine Dalić sa skupinom koja je pisala Lex Agrokor, tzv. Borgom. Naime, nakon pisanja Lex Agrokora ista skupina je bila zaposlena na poslovima konzultanata u Agrokoru.
Kako bi razjasnili situaciju Povjerenstvo će tražiti dodatnu dokumentaciju od Agrokora te nekih državnih institucija.

Članica Povjerenstva Aleksandra Jozić-Ileković rekla je da iz objavljene prepiske proizlazi da je neformalna radna skupina predvođena Martinom Dalić, bez imenovanja formalne radne skupine, radila Zakon o Agrokoru čime je odstupila od propisane procedure.
Potom je član skupine Ante Ramljak na prijedlog ministrice Dalić imenovan za izvanrednog povjerenika, nakon čega je on imenovao savjetnike za restrukturiranje, tvrtku Alix Partners koja je kao podizvođače angažirala osobe koje su u većini radile na zakonu o Agrokoru.

Predlažući Povjerenstvu da se protiv nje pokrene postupak Jozić-Ileković je zaključila da dužnosnica nije nastupala vjerodostojno jer je tvrdila da s članom skupine odvjetnikom Borisom Šavorićem nema veze, da je glavni autor zakona, da se sve odredbe zakona pisane po njezinim riječima ili su od nje prekontrolirane. Zbog prenošenja poslova tijela državne uprave na neformalnu radnu skupinu za čija imena i reference javnost nije znala rad dužnosnice bio je i netransparentan.

Na taj način, ustvrdila je Jozić-Ileković, dužnosnica nije postupala savjesno, odgovorno i nepristrano u obnašanju javne dužnosti, nije čuvala vlastitu vjerodostojnost te nije uspjela sačuvati povjerenje građana i pravo građana da budu upoznati s djelovanjem dužnosnice kao čelnika ministarstva nadležnog za izradu zakona.

Takvim obnašanjem dužnosti je, osim toga kod javnosti stvorena percepcija mogućeg utjecaja privatnih osoba na njezinu objektivnost te mogućeg odnosa njezine ovisnosti prema tim osobama čime dužnosnica narušava integritet i percepciju javnosti da svoj posao obnaša časno, odgovorno i nepristrano, rekla je Jozić-Ileković, dodavši da bi dužnosnici trebali jačati povjerenje građana pri čemu su trebaju otkloniti sumnju da su interesi utjecali na donošenje odluka.

Povjerenstvo će utvrđivati moguću interesnu povezanost

Član Povjerenstva Davorin Ivanjek rekao je da se Povjerenstvo neće upuštati u potrebu donošenja lex Agrokora i jesu li njime ostvareni proklamirani gospodarski interesi, već će utvrđivati moguću interesnu povezanost, prije svega povezanost same dužnosnice s neformalnom radnom skupinom.

Interesna povezanost dužnosnice sa skupinom proizlazi iz toga što ih je ona angažirala na izradi zakona, a nakon što je grupa izradila zakon dolazi do izbora samog izvanrednog povjerenika iz neformalne skupine, a kasnije i izbora glavnog savjetnika i njegovih podizvođača.

Povreda će se utvrđivati kroz interesnu povezanost, zakon koji je rađen netransparentno, odbijanje dužnosnice da kaže tko je sudjelovao u izradi zakona, rekao je Ivanjek, dodavši da sve skupa stvara percepciju javnosti da je tu, osim ostvarivanja javnog interesa moguće ostvarivanje financijskih i imovinskih interesa.

Izvor: Dnevnik.hr

Mišljenja iznesena u objavljenim člancima i kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Cro Tribune
Podijeli objavu