ULTIMATIVNI BIG BROTHER: Facebook Portal uvodi kamere u kuće

pixabay.com
Mainstream IT i tech mediji bombardirani su senzacijom dana. Naime, na tržište je u ponedjeljak lansiran novi rebrendirani Facebookov pametni uređaj Portal. Ništa  frapantno, osim ideje da vas doma od 0/24 posmatra Big Brother kamera sa integriranim zvučnicima.

Impresivan sci –fi scenarij, a ne dobivamo ni seksi avatara. Realno govoreći, možda biti lider nije stabilna okupacija u vrtoglavom svijetu digitalnih inovacija. Nakon ‘boom-a’ Instagrama, Twittera, Youtubea, Wechata, Snapchata i brojnih društvenih medija, Facebooku se ukazala prigoda za podizanje renomea. Novi ‘protege’ je još jedan pokušaj Zuckerbergovog tima da povrati izgubljeno povjerenje i to na način da se prokljumičari u domove korisnika – ni više ni manje – nego obuhvatni nadzor korisnika diljem svijeta.

Riječ je esencijalno o pametnom zvučiku sa zaslonom osjetljivim na dodir koji integrira nekolicinu jedinstvenih funkcija.  Među njima je i smart sustav za prepoznavanje lica, koji će kinematički zumirati lice osoba te slijediti ukućane dok se kreću po prostoriji. Ideja iza uređaja isprazna je marketinška finesa – Portal “omogućava video chatove koji podsjećaju na zajednička druženja“.

Nakon Cambridge afere i uniformnog protestnog gašenja profila, pronevjera privatnih podataka više od 50 milijuna korisnika ne ostavlja indiferentnim nikoga. Ovdje bi bilo korisno učiti iz lošeg iskustva – ako je o budućem suditi po prošlom, isuviše velik broj korporacija za svoje se marketinške i prodajne intencije oslanja na sitne manipulacije i razotkrivanje osjetljivih informacija: tko se kreće gdje, što preferira, kako i kada.Iz Facebooka tvrde kako bi hardver mogao popraviti „Sve frakcije koje postoje danas u video pozivima“.

Moramo priznati, roboti su cool- posebno kad je riječ o humanoidima. Malo manje ‘cool’ pristup je instaliranje estetski neprivlačnog robota u dom, i to upravo onog čiji je zadatak nadziranje svakog vašeg koraka. Da stvar bude interesantnija , on dolazi pod parolom – ‘vjerujte Facebooku’ – čija bi riječ još možda imala iole težinu prije, no ne i nakon svih afera vezanih uz pronevjeru osobnih podataka koja se vezuje uz preprodaju bihevioralnih uzoraka korisničkih profila i sumnju na intervenciju u predsjedničke izborne kampanje iz 2016.

Dakako, brojni u najmanju ruku nisu entuzijastični oko novog poteza. Europa je u posljednjih nekoliko mjeseci mahnito i delirično radila na supstituciji starih i usklađivanju novih propisa s obzirom na smjernice GDPR-a. Facebook je promptno ponovno pronašao način za dosljednu subverziju ljudskih prava.

Unošenje videa u dom, dovođenje kamere u dom, mislim da to samo podiže uloge s obzirom na mogućnosti sigurnosnih kršenja koja zaista utječu na naše živote“, priopćava Jennifer Lynch, iz  Electronic Frontier Foundation.

pixabay.com

Nema generacije koja nije neizvjesno apsorbirala Matrixove mudrosti u pratnji s visokobudžetnim sekvencama skupocjenog avanturizma. Štoviše, dimenzija kojoj su popločili put ovakvi blockbusteri za konzekvencu je imala razvoj brojnih skeptičkih argumenata i disperziju sumnje u materijalnu realnost. S velikim smo razočaranjem shvatili da najvjerojatnije ne možemo izbjeći neograničen broj metaka, a svoje ‘ninja’ poteze ostavili za trening karatea.Film možda gubi na mladosti, dok ujedno ostavlja neodgovorenim neka Neova pitanja :

pixabay.com

S kojom smo mukom spremni progutati gorku pilulu koja će nas odvesti u svijet nezamislivih visina i vještina pod cijenu mirnog i spokojnog života. Dalje od svijeta nepravde, neslobode i kaosa koji podrazumijeva prakticiranje kontinuiranog nadzora nad stanovnicima.

Nekada davno, postojao je svijet  na izmaku totalitarizma. U toj utopističkoj viziji, Facebookova je plemenita misija bila posvećena globalizaciji i povezivanju s dugo izgubljenim rođacima.Uz njega, niknule su ubrzo platforme za dekompenzaciju raznovrsnih kompleksa poput Instagrama i Snapchata.Inovativne je mreže za networking malo zatim zahvatila proliferacija zaraze sveprisutne prodaje i marketinga. Suptilna, pa manje suptilna s detaljno razrađenim profilom preferencija svakog korisnika, što je dovelo do agresivnijih metoda.Ulozi su rasli, dionice eskalirale i postepeno je biznis zadobio prednost pred svim drugim dimenzijama, poput vizije i cijeva, koji su redefinirani sukladno novim strateškim inicijativama.

Pokazivanje odabranih fotografija i memoara na Facebookovom  ‘protege’ uređaju eklatantan je primjer difuzije korporativnih strategija u digitalnom svijetu i proširenoj stvarnosti. Konzumerizam u srcu, konzumacija sve većeg broja i prijenosa informacija – sada, instantno i odmah – dakako, ohrabruje korporativne divove da svoje proizvode asimiliraju tempu puštanja na tržište naprednih tehnologija. Nećemo imati ni moralno upitni 5g bez adekvatnog uređaja kompetentnog da ju realno testira.

Kako funkcionira?

Portal, nakon što je ulogiran u račun Facebook Messangera, spreman je za izvođenje video poziva, a spojiv je s bilo kime drugim na Messagneru, telefonu ili tabletu što omogućava konferencijski poziv do 6 osoba. Naravno da su suvremeni OTT igrači znatno profitirali na pozivima i porukama putem GB nauštrb tradicionalnih telekomunikacijskih pružatelja usluga, stoga konferencijski pozivi, video i live stream nisu ništo novo vrijedno spomena.Nakon što se ulogirate u račun, čekaju vas višesatni konferencijski video sastanci, a da bi ih učinili snošljivijima, trikovi iz proširene stvarnosti omogućit će vam da se svojim ozbiljnim kolegama namrštite digitalnim brkovima.

Uređaji se ne razlikuju uvelike od postojećih pametnih ekrana na tržištu,poput Echo Show i Google Assistanta. Portal koristi niz od četiri dalekopoljnih mikrofona koji snimaju svaki privatni razgovor, uče glasovne komande,a 12MP širokokutna kamera koja vas “čuva“ dok spavate omogućava video pozive. Poznato je nekoliko recentnijih hororaca koji počinju na ovaj način, no sada vas prate i tajne organizacije – tako da možete spavati znajući da ste u sigurnim rukama. Veći portal + ima 15.6 inča , 1920×1080 ekran koji može biti postavljen vertiklano ili horizontalno. Ima jednak raspored kamere i mikrofona kao i manji Portal ali bolji zvuk sa dva visokofrekventna zvučnika i jedan zvučnik za duboke tonove. Postolje  iznosi ukupno 20W . Ako vas od ovog ne hvata paranoja – sama kamera se ne kreće, već ima rezolucijsko vidno polje od 140 stupnjeva te softversko paniranje i zumiranje. Ugradbena kamera Portala automatski prati korisnike dok se kreću i širi snimak ako nova osoba ulazi u kadar.

Za jamstvo privatnosti, iz Facebooka najavljuju novu direktivu -potpuno kodiranje poziva te naglašavaju kako tvrtka neće slušati i čuvati kopije razgovora. Zvuči prilično nekonzistentno kada je riječ o poduzeću s vrlo labavom definicijom politike privatnosti koja ima nezgodnu naviku pronevjere korisničkih podataka – a ovdje je riječ o milijunima informacija s privatnih telefona, uključujući povijest poziva i SMS-ova. Godinu dana nakon što je tvrtka izgubila većinsko javno povjerenje, 96 posto respondenata Vox-ovog istraživanja izjasnilo se kako minorno vjeruju Facebooku kad je riječ u unošenju uređaja u interijer vlastitog doma.

Umjetna inteligencija i socijalni inženjering

Nedavno je Kina započela s masovnom diktaturom implementacijom i nametanjem sustava ‘društvenih bodova’, sada na red dolazi ostatak svijeta. Reflektirali smo o mnogim pozitivnim i negativnim implikacijama AI i implementacije sve više generalno običnih prenosivih uređaja koje je moguće, pomoću IoT, integrirati u mrežu čiji su konci izvan dohvata tvorca. U duhu IoT, Portal ima ugrađenu Alexu, stoga ga je moguće koristiti za nadzor i upravljanje kompatibilnim aplikacijama unutar pametnih kuća.Za sve fanove sci-fi varijanti i futurističkih koncepata koji bi iznjedrili nove mehanizme društvene kontrole, poglavito za političare i ekonomiste čija vladavina kao da i nije s ovoga svijeta, ovo bi mogao biti onaj jedan uspjeh sagrađen na pepelu 1000 neuspjeha – korak prema ultimativno nadziranom i  ekstremno submisivnim  nacijama,  društvu kakvo bi se možda dalo naslutili iz parcijalnih uvida u ponavljajuću temu i bazičnu misao Westworlda. Baš kao i u fiktivnoj seriji, sadistička bi potreba za obuhvatnom kontrolom mogla veoma lako izbrisati granicu između fiktivnog i realnog.