Svim čitateljima portal Crotribune želi sretan Dan državnosti Republike Hrvatske!

pixabay.com
Danas obilježavamo Dan državnosti, spomendan neovisnosti i proglašenja suverenosti Republike Hrvatske. Obljetnicu su polaganjem vijenca na Mirogoju obilježili predsjednica Grabar-Kitarović, predsjednik sabora Gordan Jandroković i predsjednik vlade Andrej Plenković.

Hrvatska slavi Dan državnosti, danas u trećem desetljeću svoje neovisnosti obilježavamo 26. obljetnicu proglašenja suverenosti Republike Hrvatske. Blagdan slavimo u sjećanje na 25. lipnja 1991. godine, kada je Hrvatski sabor prvi put usvojio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske. Predsjedatelj sabora bio je Žarko Domljan, a u srijedu, istoga dana, izglasan je i Ustavni zakon o izmjeni i dopuni Ustavnog zakona za promjenu Ustava i Deklaracija o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik vlade Andrej Plenković danas su se sa izaslanstvima, nakon polaganja zajedničkog vijenca na Oltaru domovine, prisjetili žrtvi polaganjem vijenca na gradskom groblju Mirogoj ispred spomenika „Glas hrvatske žrtve – Zid boli“, nakon čega su se uputili u crkvu sv. Marka na misu za Domovinu, koju je vodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

vladaRH

Povodom proslave održat će se svečani prijem za državne dužnosnike, diplomate i predstavnike gospodarskog, kulturnog i javnog života u organizaciji predsjednice. Prigodom Dana državnosti predsjednica Grabar-Kitarović primila je čestitke brojnih stranih državnika. Čestitke svim građanima Hrvatske uputili su, među ostalima i Papa Franjo, predsjednik SAD-a Donald Trump, predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin i predsjednik Savezne Republike Njemačke Frank-Walter Steinmeier.

Jedan od najznačajnijih povijesnih momenata, odluka Hrvatske o razdruživanju od drugih jugoslavenskih republika i apel za međunarodnim priznanjem, izglasan je na referendumu 19. svibnja 1991. godine. Na krucijalni referendum odazvalo se 83,5 posto biračkog tijela, od čega je čak 93,2 posto unifromno zaokružilo listić DA za Hrvatsku po pitanju stavke: „Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama.“ Za razdruženje Republike Hrvatske od drugih jugoslavenskih država izjasnilo se 92,18 posto glasača. Afirmaciju suverene volje hrvatskog naroda i slobode od strane vlada i parlamenata svih država zahtjevao je prvi predsjednik Franjo Tuđman. Tražilo se priznanje slobodne i suverene Hrvatske kao punopravnog člana međunarodne zajednice.

Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja u spomen na prvi višestranački Sabora 1990. godine, a danas se taj datum obilježava kao obljetnica – Dan Hrvatskog sabora.