PONOVO SE OTVARA KULTNI ZAGREBAČKI ”KAVKAZ”

30.listopada zagrebačka kavana Kavkaz  trebala bi dobiti novo ruho. Nakon što ju je 2015. zatvorila porezna inspekcija, ovo bi mogao biti novi početak za nekad vrlo popularno okupljalište.

Kavkaz je do 2013. bio u vlasništvu Grada Zagreba, kad je predan četvorici privatnih vlasnika koji su ga prodali današenjem vlasniku Tomislavu Rajiću koji na 428 kvadrata ima namjeru otvoriti bar i restoran.

Projekt potpisuje arhitektica Mirta M. Đaković iz tvrtke Design MM projekt, koja je, između ostaloga, projektirala restoran Barbieri’s, Malu kavanu na Jelačić placu te Oranž wine bar u Ilici.

Povijest Kavkaza je impresivna. U njoj su vrijeme provodili slavni novinari, pisci i umjetnici. Tin Ujević, Antun Gustav Matoš,Janko Polić Kamov, Nikica Polić, Antun Branko Šimić rado su pohodili ovu kavanu starog zagrebačkog boemskog šarma.

Osamdesetih Kavkaz je bio dio tzv. duhanskog puta ili trokuta Kavkaz – Zvečka – Blato. Tri nezaobilazna mjesta generacije Novog vala već su odavno dio urbane legende, opisani u raznim novinarskim i književnim tekstovima, opjevani u pjesmama i ekranizirani na tv-u i filmu.

Dok je ”Blato” bila zalogajnica na uglu Gundulićeve i Masarykove u kojoj je neke od svojih najljepših stihova ispisao Tin Ujević, a Zvečka kafe slastičarnica čija se klijentela osamdesetih uglavnom zadržavala ispred  jer unutra naprosto nije bilo dovoljno prostora, Kavkaz je bio prostrana Kazališna kavana sa separeima u kojoj su se rado okupljali vodeći novinari, glazbenici, pisci, kazalištarci i razmjenjivali mišljenja, često i žusto debatirali.

Kavkaz je imao status  ”umjetničkog centra” kao nijedno drugo zagrebačko okupljalište, prožet boemštinom starijh vremena.

Osamdesete ujedno označavaju i kraj kultnog statusa ovog mjesta, devedesetih pada u zaborav i jedva preživljava. Mnogima iz generacije osamdesetih Kavkaz je bio ”drugi dom”, dok devedesetih postaje kavana u koju tek poneki nostalgičari svraćaju.

Hoće li novi, vrlo moderno uređen prostor privući neke nove klince ili samo pobuditi nostalgiju kod generacije Novog vala za boemskim ”starim” Kavkazom ostaje vidjeti.

Ines Karabatić naša je novinarka i kolumnistica koja pokriva vanjsku politiku i ostale vijesti iz svijeta, a rado prati i teme iz kulture, znanosti i života.
Podijeli objavu