OTVORENA JE 13. MEĐUNARODNA IZLOŽBA INOVACIJA ARCA

Da mašta zaista radi svašta, potvrdila je i ovogodišnja 13. Međunarodna izložba inovacija ARCA u Boćarskom domu u Zagrebu, koja je sa predstavljanjem dijela mladih inovatora, udruženja inovatora, fakulteta i inovativnih poduzetnika otpočela u četvrtak 15. listopada, a za sve zainteresirane posjetitelje biti će otvorena do nedjelje 18.listopada.  Na izložbenim štandovima predstavljene su inovacije, projekti i proizvodi s područja tehnologije, strojarstva, elektrothenike, informatike, mehatronike, medicine i ostalih prirodnih i tehničkih grana.

Uvodnu riječ na otvorenju preuzeli su Marko Bubaš, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske, Ivan Vlainić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta Republike Hrvatske,prorektor Miljenko Šimpraga te Davor Bernardić, potpredsjednik Gradske skupštine, podsjećajući goste na iznimnu važnost koju za Hrvatsko gospodarstvo predstavlja plasman originalnih domaćih proizvoda na vanjsko tržište.  „Društvo mijenjaju samo najbolji. Zadatak je povezati hrvatsku znanost i hrvatsku pamet“ , poručuje Davor Bernardić.

Potičući subvenciranje hrvatskih inovacija, naglasak je na ulaganju u kreativnost s obzirom na rast gospodarstva. Budući da 80 posto patenata dolazi sa sveučilišta, prvi dan izbora bio je posvećen Sveučilištu u Zagrebu koje je predstavilo 9 fakulteta sa 17 proizvoda. Natjecatelji su osim izlaganja konkurentnih izuma također imali priliku obaviti poslovne razgovore s ciljem uspostavljanja kontakata za njihovo ostvarenje u svrhu unaprijeđenja domaćeg poduzetništva, istraživanja i razvoja.

Atraktivne inovacije

Posjetiteljima će pažnju zaplijeniti preko stotinu inovacija, a neke će imati prilike i sami iskušati. Pristupačni i veseli izlagači iz Hrvatske i Slovenije dostupni su za demonstraciju, pitanja ili neobavezno prijateljsko čavrljanje. U svakom slučaju, zabavno je popodne zajamčeno. Natjecatelji će osim užitka izlaganja mukotrpnog, ali definitivno inspirativnog rada široj javnosti primiti i medalje, priznanja i ARCA certifikat Udruge inovatora Hrvatske.

Za one opčinjene robotikom koji učenje najradije provode kroz praktični rad, neizostavna stanica biti će svakako simpatični dečki s Fakulteta elektronike i računarstva koji predstavljaju STEMI projekt. Osim što će se imati priliku i sami poigrati sa šesteronožnim robotom-hodačem, biti će upućeni i u širu obrazovnu pozadinu plana koji izlagači namjeravaju sprovesti.  Ako dečki uspiju u namjeri, a mi vjerujemo da hoće, STEMI će pružati mogućnost učenja STEM područja kroz projekte koji će se sastojati od fizičkih komponenti koje će pojedinci i grupe sastavljati kroz praćenje digitalnih multimedijskih sadržaja preko online platforme za projektno učenje. Cilj je STEMI projekta proizvesti i plasirati u obrazovne institucije u Hrvatskoj 100 paketa komponenti za razvoj šesteronožnog robota-hodača i razvoj online platforme za plasman obrazovnih sadržaja iz dizajna, konstrukcije i razvoja software-a za robote. Držimo fige za ovaj projekt i svakako se veselimo učenju izrađivanja još mnogo malih tehnoloških čuda.

 

 

Mišljenja iznesena u objavljenim člancima i kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Cro Tribune
Podijeli objavu