OSMI POVJERENIK- sjajni domaći film u utrci za Oscara

Film ”Osmi povjerenik”ovogodišnji je hrvatski kandidat za prestižnu nagradu Američke filmske i dramske akademije ”Oscar”.

Nastao je prema višestruko nagrađivanom istoimenom romanu Renata Baretića, a snimao se, kako to već biva u hrvatskim prilikama, nekoliko godina zbog niskog buđeta. U konačnici je producent filma digao hipotekarni kredit na vlastitu kuću i završio pravo malo remek-djelo suvremene hrvatske kinematografije koja se baš i ne može pohvaliti zavidnom količinom kvalitetnih filmova.

Svoj dugometražni prvijenac Ivan Salaj posvetio je ocu koji je volio gledati ”Amarcord”, a koji mu je uvijek govorio da snimi nešto takvo – otkačeno, a toplo.

I upravo takav je ”Osmi povjerenik”, pun humora, drame, političke satire…

U čarobni otok Trečić iz Baretićeve fikcije Salaj je pretvorio Brač i Hvar, a rodnu kuću svoje majke u filmsku kulisu.

Stanovnike Trečića najvećim dijelom odigrali su stanovnici Škripjana, Nerežišća, Supetra i Milne što filmu daje posebnu autentičnost.

U glavnoj ulozi briljira Frano Mašković, koji utjelovljuje političara Sinišu Mesjaka, glavnog junaka filma kojeg, nakon što je izazvao veliku aferu, šef stranke šalje na Trečić kao kaznu. Zadatak mu je organizirati izbore i uspostaviti lokalnu vlast što nije pošto za rukom sedmorici njegovih prethodnika.

Na otoku bez telefona i interneta, čija povezanost s kopnom ovisi o švercerima nafte, sa hrpom živopisnih likova koji pričaju nerazumljivim jezikom Mesjak u konačnici pronalazi sam sebe.

Zanimljivo je spomenuti da se sam Baretić odbio mješati u scenarij u onom trenutku kad je prodao filmska prava na svoj roman.

Kako će ovaj domaći film proći u konkurenciji svjetske kinematografije ostaje nam sačekati nekoliko mjeseci koliko je ostalo do ceremonije najpoznatije svjetske filmske nagrade ”Oscar”.

‘Osmom povjereniku” želimo puno sreće!

Ines Karabatić naša je novinarka i kolumnistica koja pokriva vanjsku politiku i ostale vijesti iz svijeta, a rado prati i teme iz kulture, znanosti i života.
Podijeli objavu