OBILJEŽEN SVJETSKI DAN ZDRAVLJA: Organizirano besplatno testiranje za Zagrepčane

Danas, 7. travnja, na Cvjetnom trgu u Zagrebu obilježen je Svjetski dan zdravlja. Povodom obilježavanja dana zdravlja, građani Zagreba imali su mogućnost besplatno obaviti inače skupe medicinske testove u sklopu projekta za promicanje prevencije.

Projekt koji se provodio u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo i u suradnji s Hrvatskom komorom zdravstvenih radnika, strukovni razred za medicinsko-laboratorijsku djelatnost, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, omogućio je svim Zagrepčanima besplatno testiranje u svrhu prevencije zdravstvenih problema.

Povodom obilježavanja dana zdravlja, građani Zagreba imali su mogućnost besplatno obaviti inače skuplje medicinske testove, poput razine glukoze u krvi, razine hormona TSH, vrijednosti PSA (tumorski biljeg za prostatu) i to zahvaljujući članovima Hrvatske komore zdravstvenih radnika, razred MLD koji ujedno obilježavaju i svoj Međunarodni dan.

Na štandovima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje stručnjaci su razgovarali s građanima o različitim aspektima spolnog zdravlja i pristupačnosti odgovarajuće zdravstvene skrbi u prevenciji i liječenju.

Od samog osnutka Svjetska zdravstvena organizacija rukovodi se načelom da svi ljudi trebaju moći ostvariti svoje pravo na najvišu razinu zdravlja. Budući da se univerzalna zdravstvena zaštita postiže kad je politička volja snažna, ovogodišnjim geslom Svjetskog dana zdravlja „Univerzalna zdravstvena zaštita: svatko, svugdje“ želi se poručiti kako svi imaju pravo na zdravlje. Upravo tim povodom organizatori su danas, na čelu s Gradom Zagrebom, omogućili građanima savjetovanja sa stručnjacima na različite teme vezane uz zdravlje, kao i besplatne kontrole, kako bi još jednom istaknuli važnost preventivnog ponašanja i usvajanja zdravih navika.