‘NOVINE’ – hrvatska serija na Netflixu

netflix.com

Od 1.travnja na Netflixu, u čak 190 zemalja svijeta, moguće je pratiti hrvatsku dramsku seriju u produkciji HRT-a ”Novine”. To je prva serija na nekom od slavenskih jezika koju je otkupio Netflix – američki pružatelj Internet streaming usluga.

I dok traje snimanje druge sezone serijala, gledatelji diljem svijeta mogu uživati u prvoj sezoni ove zanimljive serije, koja govori o imaginarnim dnevnim novinama i zakulisnim političkim igrama kako iste staviti pod političku kontrolu.

Serija je snimljena po scenariju Ivice Đikića, čovjeka koji je kao dugogodišnji novinar dobro upoznat sa funkcioniranjem novinarske redakcije. Bio je dugogodišnji novinar kultnog ”Ferala”, urednik ”Novog lista”, te novinar ”Novosti” za koje i danas piše.
Iako se kalkuliralo da je serija snimljena po stvarnim događajima, Đikić kaže da su istiniti pojedini fragmenti scenarija, a ostatak je čista spisateljska imaginacija.

Režiju potpisuje jedan od najznačajnijih hrvatskih redatelja Dalibor Matanić, poznat po gledanim filmovima poput hrvatskog kino-hita ”Blagajnica hoće ići na more” , ”Volim te” , ”Fine mrtve djevojke”, te ”Zvizdan”. Za poslijednji nagrađen je i nagradom stručnog žirija na Cannes film festivalu.

Glavne uloge u seriji tumače Branka Katić, Trpimir Jurkić, Goran Marković, Olga Pakalović, Dragan Despot, Zijad Gračić, Aleksandar Cvjetković, Edita Karađole, Zdenko Jelčić, Anja Matković, Tihana Lazović i drugi.

Ines Karabatić naša je novinarka i kolumnistica koja pokriva vanjsku politiku i ostale vijesti iz svijeta, a rado prati i teme iz kulture, znanosti i života.
Podijeli objavu