NOVI SKANDAL UOČI PUTIN-TRUMP SASTANKA: Podignuta optužnica protiv ruskih obavještajaca

pixabay.com
Tri dana uoči historijskog sastanka između američkog predsjednika Donald Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina, podignuta je optužnica protiv 12 ruskih obavještajnih agenata. Rusi su falsificirali identitet, zaplijenili zaporke, brojeve vozačkih dozvola i socijalnog osiguranja, interferirali u predsjedničke izbore i nadzirali bankovne informacije, a pretpostavlja se da su surađivali s WikiLeaks. Američki zakonodavci žestoko apeliraju na Trumpa da konfrontira Putina s optužbama i čvrsto zahtjeva isporučenje počinitelja kaznenih djela.

Zbog sukcesivnih napada, povrede privatnosti, interferencije u predsjedničke izbore, krađe identiteta i zavjere za pranje novca protiv ruske intruzije i operativnih agenata, američko Ministarstvo pravosuđa izdalo je u petak, 13. srpnja ekstenzivnu optužnicu, koja na 29 stranica sadrži deskripciju i kompletnu rekonstrukciju kompleksnih hakerskih mreža i njihovih strateških operacija.

Na meti urotnika našlo se više od 500,000 glasača, čije su privatne informacije, imena, adrese i brojevi socijalnog osiguranja i vozačkih dozvola zaplijenjeni pomoću zloćudnih softvera.  Doseg i razina pokušaja utjecaja na izbore pomoću svih dostupnih kanala je nevjerojatna, a ovo je najdetaljnija optužba američke vlade u vezi s uplitanjem ruske vlasti u izbore dosad. Promptna reakcija i istraga savjetnika Roberta Muellera izazvala je, razumljivo, porast u tenzijama, sentiment američkog naroda i ambivalentne osjećaje usred Trumpovog sastanka s Putinom, koji je zakazan u ponedjeljak u Helsinkiju, Finska. Američki zakonodavci i državljani upozoravaju predsjednika na dužnost da prozove rusku invaziju za počinjena kaznena djela tijekom ‘summita’.

Trump je za javnost izjavio kako se namjerava izravno suočiti s Putinom, no da ne očekuje priznanje. Međutim, malo je vjerojatno da će američki predsjednik ugristi ruku koja ga je nahranila, čak i ako praksa nepoštenih izbora, ilegalnog prikupljanja glasačkih preferencija i objavljivanja privatnih dokumenata i širenja dezinformacija podriva demokratska prava i slobode.  Defanzivna reakcija američkog ‘showmana’ stoga ne iznenađuje:

Ne mislim da ćemo doživjeti da on kaže, ‘Čovječe, napravio sam to, uhvatili ste me“, rekao je Trump tijekom novinarske konferencije nekoliko sati prije najave optužnice. „Apsolutno ću čvrsto postaviti pitanje“, dodaje.

Rudolph W. Giuliani, odvjetnik predsjednika, objavio je u na Twitteru da je optužnica pokazala „da Amerikanci nisu uključeni“, i pozvao je gosp. Muellera da završi s istragom. „Rusi su uhvaćeni“, izjavljuje Giuliani

Nakon što su se republikanski članovi kongresa pobunili tijekom saslušanja i napali Peter Strzoka, FBI agenta koji je nadgledao početke ruske istrage i propitivao integritet Ministarstva pravosuđa zbog insinuacija o pristranosti prema predsjedniku, Rusija je eksplicitno porekla svoju ulogu u interferenciji u izbore i hakiranju. U izjavi koju je u petak izdalo rusko Ministarstvo vanjskih poslova stoji da je optužnica namijenjena kako bi „uzburkala atmosferu prije rusko-američkog sastanka“.

Dugo smo se borili i sporili za slobodne i poštene izbore, a uvijek će postojati protivnici koji će pokušati pogoršati domaće razlike i zbuniti nas, podijeliti i osvojiti. Dok god smo ujedinjeni u svojoj obvezi prema zajedničkim vrijednostima koje sadržava ustav, oni neće uspjeti“, rekao je zamjenik državnog odvjetnika, Rod J. Rosenstein tijekom novinarske konferencije na kojoj je najavljeno podizanje optužnice u petak.

Optužnica predstavlja nadogradnju na deklasificirana izvješća iz siječnja, koja ukazuju da su „Putin i ruska vlada pokušali uvećati Trumpove šanse za pojedu na predsjedničkom izboru kad god je to bilo moguće diskreditiranjem Clinton i njezinim javnim nepovoljnim prezentiranjem naspram njega“.

Infrastruktura ruskih vojnih obavještajnih hakera predstavlja impozantnu, strateški gotovo perfektnu, konstrukciju sastavljenu od široke mreže anonimnih i falsificiranih profila na popularnim američkim društvenim medijima, od Facebooka i Twittera do alata poput WordPressa, primjene teško pratljivih bitcoina, e-mailova prerušenih u Google sigurnosne opomene s lažnim poveznicama i zloćudnim softverima do prikupljanja ‘screenshotova’ i nadzora bankovnih informacija.

Primjena bitcoina omogućila je urotnicima da izbjegnu izravne veze s tradicionalnim financijskim institucijama, omogućavajući im da izbjegnu još temeljitije ispitivanje njihovih identiteta i izvora financija“, stoji u optužnici.

Zaplijenili su zaporke, pratili klikove i privatne podatke, a za namještanje izborne kampanje ciljali su više od 300 ljudi povezanih s Hillary Clinton i demokratskim političkim organizacijama, proveli detaljno ispitivanje opozicije, terenskih kampanji i glasača. Nakon povrede podataka i kriminalnog ulaska u računala političkih demokratskih institucija, najškakljivije datoteke i povjerljivi dokumenti koji eksplicitno diskreditiraju Clinton predani su “Organizaciji 1“ , koja je stručno tempirala i koordinirala puštanje kontroverznih  dokumenata. Sumnja se da je odgovorna organizacija WikiLeaks, a hakeri su također upotrebljavali domenu DCLeaks.com za objavu dokumenata. Ruski su obavještajci komunicirali i s američkim kandidatom za kongres, državnim lobistom koji je primio ukradene osobne identifikacije 2000 demokratskih donatora i novinara.

WikiLeaks je pisao Gucciferu 2.0 u srpnju 2016. godine, zahtjevajući kompromitirajuće podatke o Clinton.

Vjerovali su da je Trump je imao slabe, „ne više od 25% šanse“ da pobjedi Clinton, tvrde iz WikiLeaksa.

Optužnica je „velika sastavnica u narativi koju se gradi za američki narod u vezi s onim što se dogodilo tijekom izbora“, rekao je Raj De, predsjednik cyber sigurnosti iz Mayer Brown i bivši generalni savjetnik Nacionalne sigurnosti, dodajući: „ovo pokazuje da je ruska kampanja da utječu na izbor bila koordiniranija i strateški jača nego što su joj neki priznavali. Ova optužnica je naš najjasniji uvid u tu kampanju“.

Optužnica za rusku intruziju samo tri dana uoči sastanka predsjednika dvaju velesila ima pretenciozniji cilj, naime, rasvijetliti kriminalne pokušaje ruskih službenika da naštete ne samo nacionalnoj sigurnosti, već i američkoj demokraciji. Načela slobode izbora i prava izražavanja, prava na zaštitu osobnih podataka i pravo na zaštitu od povrede ljudske osobe konstitucionalno su zajamčena.  Ako na čelu udžbeničkog primjera liberalne i demokratske države stoji vješt i artikuliran biznismen koji je nelegitimnim putem, manipulacijom i intervencijom stranih službi i simpatizera došao na vlast, de facto je eliminirana ne samo nacionalna sloboda već i sloboda predsjedničkih izbora.