NORVEŠKA – PRVA NORDIJSKA ZEMLJA KOJA ZABRANJUJE KRZNO

Norveška je prva nordijska zemlja koja je odlučila zatvoriti sve farme za proizvodnju krzna do 2025. godine.

Odluku je donijela Erna Solberg, konzervativna predsjednica norveške vlade, kao uvjet iz dogovora sa norveškom Liberalnom strankom, a s ciljem da Norveška postane četrnaesta europska zemlja u kojoj je zabranjena proizvodnja krzna. Solberg je osigurala dovoljan broj ruku u parlamentu tako da se odluka smatra gotovom stvari, a pozdravile su je brojne udruge koje se bave zaštitom i pravima životinja.

U izvještaju PETA-e navodi se da danas postoji blizu 300 farmi krzna na području Norveške. 700 000 vidra i 11 000 lisica se u Norveškoj svake godine uzgajaju, a potom ubijaju na razne mučne načine kako bi poslužile za krzno. Godišnje se u Norveškoj proizvede oko milijun krznenih proizvoda.

Ovim činom norveška vlada je pokazala da je ipak moguće zaustaviti industriju krzna i u državama sa dugom tradicijom izrade istog.

Nakon ove odluke očekuje se da se i Švedska kao petnaesta država Europske unije priključi državama u kojima je zabranjen uzgoj životinja za krzno.

Podsjetimo, u Hrvatskoj je uzgoj životinja za krzno zabranjen od 1.siječnja 2017. godine nakon što je isteklo prijelazno razdoblje od 10 godina. Odluku je potpisao aktualni ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u mandatu vlade Andreja Plenkovića.

Odluka o zabrani uzgoja krznaša sa prijelaznim razdobljem donesena je 2006. za vrijeme vlade Ive Sanadera.

Ines Karabatić naša je novinarka i kolumnistica koja pokriva vanjsku politiku i ostale vijesti iz svijeta, a rado prati i teme iz kulture, znanosti i života.
Podijeli objavu