NJEMAČKI MINIMALAC OD SLJEDEĆE GODINE RASTE NA 9,19 EURA PO SATU!

Njemačka vlada danas je usvojila prijedlog o podizanju minimalne satnice na 9,19 eura. Nastavak je to kontinuiranog podizanja satnice u Njemačkoj. Naime, 2015. godine kancelarka Angela Merkel podigla je minimalac na 8,50 eura po satu za najmanje 3 milijuna radnika. Posljednje povećanje uvedeno je prošle godine, na minimalno 8,84 eura po satu.

Planirano je i novo povećanje minimalne satnice i to već 2020. – na 9,35 eura. Trenutni ministar financija Olaf Scholz već je zatražio novo povećanje minimalne satnice na čak 12 eura!

Tim potezima njemačka vlada nada se povećanju potrošnje svojih građana kako bi nadoknadila eventualne gubitke zbog protekcionističkih trgovinskih mjera američkog predsjednika Donalda Trumpa. Tako je u posljednje dvije godine njemački minimalac narastao za čak 4,8%. Također, njemački ministar financija Scholz najavio je i povećanje broja inspektora koji će paziti da se poslodavci pridržavaju isplaćivanja navedenog minimalca.

Mišljenja iznesena u objavljenim člancima i kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Cro Tribune
Podijeli objavu