Nije riječ o estetici: Posljedice nakupljanja abdominalnog masnog tkiva

www.pixabay.com
Iako svi volimo izgledati lijepo, “utegnuto” i privlačno u ogledalu, važno je znati da je dobra linija puno više od same estetike. Ne kaže se bez razloga ‘U zdravom tijelu – zdrav duh.’ Sve to ima svoje ‘zašto’ i svoje ‘zato’.

Gotovo svakoj ženi san je obući usku majicu a da se pritom ne stvore “šlaufići”.
Također, i mnogim muškarcima.

Teško je samog sebe natjerati na vježbanje, a još je teže ostaviti se čokolade koju je najslađe pojesti pred spavanje.

No, bi li manje bilo teško kad biste znali da višak abdominalne masnoće itekako utječe na Vaše zdravstveno stanje?

Naime, preko 90 centimetara u struku za žene i preko 100 centimetara u struku za muškarce označava visoku razinu rizika za niz zdravstvenih i tjelesnih problema.

Visceralno masno tkivo

Svima su nam dobro poznati “šlaufići” i nakupine na leđima, nadlakticama te u području butina.
Ovo masno tkivo nazivamo potkožnim, odnosnom subkutanim masnim tkivom koje nije ni približno opasno za zdravlje za razliku od visceralnog masnog tkiva koje se nalazi između abdominalnih organa.

Brojna istraživanja potvrdila su povezanost između visceralnog masnog tkiva i raznih bolesti poput karcinoma, demencije i srčanih bolesti.

Iako se višak masnog tkiva često veže isključivo za pretilost, nije nužno tako.
Možete imati višak masnog tkiva, a da vam vaga ne pokazuje višak kilograma.

Kod muškaraca se visceralno masno tkivo puno brže nakuplja do srednjih godina, dok kod žena dolazi do ubrzanog nakupljanja ulaskom u menopauzu.

Jedno istraživanje pokazalo je direktnu vezu između razvoja bolesti srca i povećanog opsega struka.
Ovo istraživanje dovelo je do zaključka da je rizik od razvoja bolesti srca čak dvostruko veći kod žena s većim opsegom struka te da svakih dodatnih pet centimetara u struku dovodi do povećanja tog rizika za 10 posto.

Drugo istraživanje pokazalo je da višak visceralne masnoće kod žena koje su prošle period menopauze dovodi do rizika od razvoja karcinoma debelog crijeva koje je gotovo udvostručeno s obzirom na žene koje nemaju pretjeranu količinu ove vrste masnog tkiva.
Osim karcinoma debelog crijeva, rizik od razvoja raka dojke veći je 3 do 4 puta u odnosu na ispitanice sa zdravim opsegom struka.

Veliko istraživanje u trajanju od 36 godina potvrdilo je snažnu vezu između visceralne masnoće i razvoja demencije čak i kod žena normalne tjelesne težine, ali sa značajnom količinom visceralnog masnog tkiva.

Istraživanje provedeno nad više od 88 tisuća žena pokazalo je povezanost abdominalne masnoće i s ostalim zdravstvenim problemima poput dijabetesa tipa 2, inzulinske rezistencije, astme i migrene.

Sad kada ste pročitali sve ove podatke možda se lakše odreknete čokolade pred spavanje i hamburgera za ručak. Možda se lakše odlučite i pokrenuti te posvetiti svome tijelu i zdravlju.

Jer rješenje leži upravo u tome.
Prilagođena i zdrava prehrana, dnevna tjelesna aktivnost i dovoljno sna – tri su stavke koje će Vam pomoći u uklanjanju viška masnog tkiva i sprječavanju daljnjeg nakupljanja.

Iz svog menija izbacite nepotrebni šećer i pekarske proizvode, odnosno sve što u svom sadržaju ima bijelo brašno.
Odolite praznim kalorijama koje nemaju apsolutnu nikakvu hranjivu vrijednost i odlučite se za pravu i kvalitetnu prehranu bogatu voćem, povrćem, proteinima i žitaricama.

Pokušajte spavati minimalno sedam sati jer su brojna istraživanja utvrdila vezu između nedostatka sna i nakupljanja viška masnoća i kilograma.

I naposlijetku ono što je većini najteže – aktivirajte se.
Unatoč zdravoj prehrani, bez fizičke aktivnosti neće biti zadovoljavajućih rezultata.
Potrudite se makar šetati ili trčati svaki dan ili si odredite neke vrste treninga koje ćete raditi minimalno tri puta tjedno.

Iako vam se možda čini kako nema potrebe za tim ukoliko ste još mladi i zdravi, zapamtite da će dugoročno sve ove zdrave životne navike pozitivno utjecati na kvalitetu Vašeg života te na zdravlje u starijoj dobi.

Ne kaže se bezveze “Pitat će te starost gdje je bila mladost” i “Bolje spriječiti nego liječiti”.

Stoga reagirajte na vrijeme i posvetite se sebi i svome zdravlju.

I zapamtite – prevencija je pola zdravlja!

Mišljenja iznesena u objavljenim člancima i kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Cro Tribune
Podijeli objavu