NEŠTO JE TRULO U DRŽAVI HRVATSKOJ: KOME SE TO PREDSJEDNICA POKUŠAVA DODVORITI?

Izvor: Facebook

Zadnjih par dana hrvatsku javnost zaintrigirala je situacija oko Marakeškog sporazuma.

Što je uopće Marakeški sporazum?

Riječ je o UN-ovom dokumentu kojemu je cilj stvoriti međunarodni okvir za upravljanje migracijama. Službeni naziv dokumenta glasi “Globalni kompakt za sigurne, uredne i regularne migracije”. Marakeški sporazum ime nosi po mjestu gdje bi dokument uskoro trebao biti prihvaćen. Sporazum jasno navodi kako služi kao neobvezujući okvir za suradnju za svaku državu, što znači da u praksi svaka država može odlučiti što želi, a što ne želi primjenjivati iz dokumenta.

Migranti i izbjeglice definirani su kao različiti. Osim migranata koji bježe od rata ili prirodnih katastrofa, razlikuju se i ekonomski migranti. Prema dokumentu tako migrant može biti i Hrvat koji radi u, primjerice, Njemačkoj ili Irskoj. Definicija obuhvaća i studente na Erasmus projektu.

Konferencija u Maroku zakazana je za 10. i 11. prosinac 2018. godine. U prosincu 2017. SAD se prvi povukao iz UN-ove inicijative, a Mađarska i Austrija iz predloženog sporazuma povukle su se u srpnju, odnosno listopadu ove godine.

Što je sporno? Predsjednica države Grabar-Kitarović ljetos je pred Ujedinjenim Narodima davala podršku Sporazumu, a onda nenadano promijenila mišljenje. “Budite sigurni da neću potpisati ‘Marakeški sporazum’!”

Iz Ureda predsjednice su, za Jutarnji list ,objasnili da predsjednica neće ići u Marakeš jer ona tamo nema nikakvih ovlasti, a da osobno nema ništa protiv sadržaja Kompakta.

Jedine ovlasti predsjednika Republike Hrvatske, propisane Ustavom, su vrhovno zapovjedništvo nad vojskom te sukreiranje vanjske politike. Ako Marakeški sporazum ne spada pod područje vanjske politike Hrvatske, što spada?

Dakle, predsjednica smatra kako ovdje nema ovlasti. Summa summarum, u govoru pred UN-om zauzima jedno stajalište, u obraćanju desnom dijelu hrvatske javnosti drugo gdje se izuzima iz potpisivanja Sporazuma, a u službenom priopćenju govori kako se povlači iz tog pitanja jer u njemu nema ovlasti.

Zaključiti se može jedino kako se predsjednica još jednom vješto “provlači” kada su u pitanju ozbiljne i konkretne teme, a da pritom ne uvrijedi ni međunarodnu zajednicu, ni hrvatsku (radikalnu) desnicu. Kao i u slučaju Istanbulske konvencije, predsjednica Grabar-Kitarović vješto pazi da ne stane na žulj krivima, a da pritom u očima javnosti ispadne modernog, globalnog, proeuropskog i humanog karaktera.

Iako tvrdi kako nije u predsjedničkoj kampanji, što je i logično jer bi u suprotnom bila optužena da troši javni novac za osobnu kampanju, da se naslutiti kako itekako već razmišlja o izbornim glasovima.

U situaciji kada ima, sukladno ovlastima, priliku sukreirati vanjsku politiku, ona to odbija. No, za očekivati je kako će hrvatsko izborno tijelo i ovo uskoro zaboraviti. “Marakeški sporazum” kao nagazna mina neće donijeti nikakve nove potrese na hrvatskoj političkoj sceni, ali ni među biračima koje je “umirila” izjavom kako dokument neće potpisati.

Nakon službenog priopćenja Ureda predsjednice kako “osobno nema ništa protiv Sporazuma”, postavlja se pitanje čije je stavove pred UN-om ljetos iznosila.

 

 

Mišljenja iznesena u objavljenim člancima i kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Cro Tribune
Podijeli objavu