NEREDI NA ULICAMA PARIZA TRAJU I DALJE: PROSVJEDI “ŽUTI PRSLUCI” ŠIRE SE U DRUGE ZEMLJE EU

Twitter

Včetvrti tjedan za redom traju prosvjedi u francuskoj prijestolnici Parizu. Prosvjed koji je inicijalno počeo zbog vladinog poskupljenja cijena goriva, pretvara se u prosvjed puno širih razmjera. Prosvjednici su nezadovoljni općenito visokim cijenama života, slabom kvalitetom življenja i vodećim globalističkim kapitalizmom. “Žuti prsluci” najavili su da će i dalje nastaviti s prosvjedima sve dok Emmanuel Macron ne podnese ostavku na mjesto predsjednika države, kojeg smatraju među glavnim krivcima sve veće cijene života u Francuskoj.

Pariz je u kaosu, broj policajaca koji su na ulicama penje se skoro na 10 000, a izašla je i vojska zajedno s oklopnim vozilima. Francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner pozvao je mirne prosvjednike da se ne pridružuju nasilnima. Policija nema milosti prema prosvjednicima i upotrebljava suzavac i plin.

Prosvjednici su blokirali i autoceste.

Više stotina ljudi je uhićeno, a mnoge trgovine su zaštićene daskama kako bi se spriječile pljačke. S ulica su uklonjeni predmeti koji su mogli poslužiti kao projektili.
Turista gotovo i nema, a stanovnicima Pariza je savjetovano da ostanu kod kuće, ako je to moguće. Deseci ulica zatvoreni su za promet, dok su Eiffelov toranj i svjetski poznati muzeji Musee d’Orsay, Centre Pompidou i Louvre bili zatvoreni.

Na Twitteru su se pojavile snimke brutalnosti i nemilosrdnosti francuske policije prema prosvjednicima.

Jedna je žena prilikom sukoba izgubila oko.

“Žuti prsluci” pjevaju “Bella Ciao” i Marseljezu, uzvikujući parole protiv Macrona i kapitalizma. Nakon što je francuska vlada izjavila kako neće doći do poskupljenja cijena goriva, prosvjedi su dobili zamaha. Prosvjednici nastavljaju tražiti nove ustupke poput smanjivanja poreza, veće minimalne plaće, manjih cijena energenata te boljih uvjeta umirovljenja.

Prosvjedi su se proširili u Bruxelles, sjedište Europske unije što će sigurno povući mnoga pitanja, ali i u Amsterdam.

S druge strane, drugi sasvim neopterećeno prate što se na ulicama njihovog grada događa i tome svjedoči jedna fotografija koja dolazi iz Pariza…

 

Mišljenja iznesena u objavljenim člancima i kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Cro Tribune
Podijeli objavu