NASILJE NAD ŽENAMA OD STRANE PARTNERA JE U PORASTU I SVE JE BRUTALNIJE

Objavljena je najnovija studija UN-ovog Ureda za droge i kriminal sa sjedištem u Beču u povodu Međunarodnog dana za borbu protiv nasilja nad ženama i rezultati istraživanja su poražavajući. Naime, tijekom 2017.godine više od polovice žena u svijetu ubio je njihov partner ili neki drugi član obitelji.

Od 87 000 ubijenih žena, 50 000 ili 58% ubili su njihovi partneri ili članovi obitelji. Oko 30 000 odnosno 34% žena ubili su partneri – muževi i dečki.

”Iz tih brojki evidentno je da svakog  sata približno šest žena ubije netko koga su poznavale”- kažu iz UN-ovog ureda.

Ovi zastrašujući podaci pokazuju   da je obitelj umjesto sigurnog utočišta za mnoge žene diljem svijeta izvor najveće ugroze.

”Činjenica da su žene i dalje žrtve ovakve vrste nasilja više nego muškarci upućuje na neravnotežu u odnosima moći između muškaraca i žena u kući”- navodi voditelj bečkog Ureda Juri Fedotov.

Na svakih 100 000 žena svijetu, njih 1,3 su žrtve ubojstva, a najveća opasnost da će biti ubijene od strane partnera ili člana obitelji prijeti ženama u Africi i Americi.

Stopa ubojstava žena od strane partnera ili člana obitelji u Africi iznosi 3,2 žrtve na 100 000 žena, na američkom kontinentu 1,6, u Oceaniji 1,3,  u Aziji 0,9, a najniža je u Europi i iznosi 0,7.

U studiji UN-a se navodi da posljednjih godina nije učinjen nikakav osjetniji napredak u borbi protiv nasilja nad ženama unatoč zakonima i programima koji se donose.
Studija ističe važnost uključivanja muškaraca u rješenja ovog strašnog problema, pogotovo kroz obrazovanje od najranije dobi.

U zaključku studije ističe se potreba za prevencijom kriminala i efikasnim zakonima, te bolja koordinacija između policije i pravosuđa kako bi počinitelji nasilja odgovarali pred zakonom za svoja nedjela.

Ako ovu UN-ovu studiju usporedimo sa stanjem u Hrvatskoj, nažalost možemo zaključiti da i Hrvatska slijedi negativne svjetske trendove.  U Hrvatskoj je u porastu broj kaznenih djela koji se odnose na nasilje prema ženama kao i trend “brutalizacije” nasilja prema ženama u obitelji, što znači da je sve manje prekršajnih, a sve više kaznenih djela.

Statistika MUP-a pokazuje da iz godine u godinu raste broj žena ubijenih od strane njihovih partnera ili bivših partnera.

U posljednjih deset godina u Hrvatskoj je ubijeno više od 300 žena. Preko 15 000 žena godišnje u Hrvatskoj doživi nasilje od njima bliskih osoba.

Statistika za 2016. godinu pokazuje  da je udio ubijenih žena od strane njima bliskih osoba zastrašujući. Od 19 ubojstava i teških ubojstava među bliskim osobama u 2016.oj 15 njih su bile žene što je 78% i pokazuje porast u odnosu na prethodna razdoblja

U razdoblju od samo dvije godine, od 2013. do 2015., nasilje nad ženama je poraslo za 184%. Policija dnevno intervenira 45 puta zbog obiteljskog nasilja.

Svaka treća žena u Hrvatskoj, odnosno svaka četvrta u Europi, žrtva je nasilja u obitelji, a samo 14% ih se odluči prijaviti nasilje od strane partnera.

Ines Karabatić naša je novinarka i kolumnistica koja pokriva vanjsku politiku i ostale vijesti iz svijeta, a rado prati i teme iz kulture, znanosti i života.
Podijeli objavu