NAKON 75 GODINA KINO GRIČ ZATVARA VRATA- Prisjetili smo se njegove bogate povijesti (FOTO,VIDEO)

Već neko vrijeme se nagađa o sudbini jednog od posljednih starih zagrebačkih kina – kultnom kinu Grič. 

Ovih dana stigla je i službena potvrda – Art kino Grič zatvara svoja vrata.

Zgrada u Jurišićevoj 6 koja je donedavno bila u vlasništvu Ministarstva obrane vraćena je privatnim vlasnicima, a oni su je, prema neslužbenim informacijama, prodali tvrtki iz Samobora koja na tom mjestu planira otvoriti manji hotel i Burger King.

FOTO: Bojan Mance Brezovic, Zgrada u Jurišićevoj 6

Tako se kino Grič pridružilo nizu kultnih gradskih mjesta koja su u proteklih 20ak godina prestala s radom.

A kako je sve počelo?

Zgrada u Jurišićevoj 6 sagrađena je davne 1898. i služila je kao popularni hotel tog vremena nazvan K trim gavranom.

Hotel K trim gavranom krajem 19.stoljeća
Terasa hotela K trim gavranom krajem 19.stoljeća

Četrdesetak godina poslije prizemlje zgrade unajmio je građevinski poduzetnik Đuro Simon i u njemu dao sagraditi kino. Projektirali su ga 1940. poznati arhitekti Drago Ibler i Stjepan Planić. Prvo ime kina je bilo Rex, zatim se od 1941.-1945. zove Klek.

1946. nacionalizacijom postaje društveno vlasništvo poduzeća Kinematografi i mijenja ime u Kosmaj. To je ujedno i ime pod kojim ga pamte generacije nešto starijih Zagrepčana.

Od 50-ih do 80-ih Kosmaj je bio na vrhuncu svoje popularnosti.

Projekcije su se emitirale svako dva sata počevši u 9 ujutro, pa do kasnih večernjih sati.

Kada je u Jurišićevoj 4 tik do kina 1951. započeo s radom Radio Zagreb, a 1956. i Radio-televizija Zagreb, Kosmaj je postao još popularniji.

Jurišićeva ulica 1951.

Zahvaljujući sjajnom arhitektonskom rješenju za ono doba Kosmaj je imao i šank koji je radio od jutra do posljednjeg večernjeg filma, a na njemu se mogla popiti kava, sok, pivo i razne žestice, pa je tako služio kao okupljalište i onih koji nisu imali namjeru pogledati filmski program, često samih zaposlenika RTZ-a koji bi došli predahnuti za šankom kina.

Poznati novinar Vojo Šiljak često prepričava kako je baš u predvorju Kosmaja upoznao svoju suprugu Đurđicu, tada studenticu prava s kojom je u braku već više od 45 godina.

Kino Kosmaj bilo je popularno po špageti vesternima, kung-fu i erotskim filmovima.

Jurišićeva 70-ih

Godine 1990. Kosmaj postaje Grič te radi redovito do 2005. godine. Od 2005. radi tek povremeno, povodom posebnih filmskih projekcija i drugih kulturnih događanja.

FOTO: Bojan Mance Brezovic, Kino Grič
FOTO: Bojan Mance Brezovic, Kino Grič

2012.godine stvar se ponovno pokreće i filmski program počinje voditi udruga Kulturni klub, a kino Grič postaje art-kino.

Unutrašnjost Art-kina Grič

Projekcijom filma Vojvotkinja u siječnju 2012. započelo je novo razdoblje kultnog kina. Prilikom premijere u dvoranu su vraćeni originalni kino-stolci.

Od 2012. u Griču se svakodnevno prikazivao nehollywoodski repertoar – filmovi iz europske, svjetske i nezavisne američke kinematografije, čime je opravdavao naziv art-kino.

Od 1.siječnja 2013. Art-kino Grič je član Europa Cinemas, a od 2016. je fokusirano isključivo na europsku kinematografiju.

Popularni šank kina Grič

Nakon 75 godina, u siječnju 2019. prestaje s radom na adresi Jurišićeva 6 jer novi vlasnik prema riječima vodstva Griča na tom mjestu više ne želi kino. Hoćemo li program Art-kina Grič moći gledati na nekoj drugoj zagrebačkoj adresi ostaje vidjeti.

VIDEO by Bojan Mance Brezovic, zatvorena vrata Art-kina Grič nakon 75 godina, siječanj 2019.

Novinarka: Ines Karabatić

Fotoreporter: Bojan Mance Brezovic

Ines Karabatić naša je novinarka i kolumnistica koja pokriva vanjsku politiku i ostale vijesti iz svijeta, a rado prati i teme iz kulture, znanosti i života.
Podijeli objavu