NAJVEĆA KAZNA U POVIJESTI: EUROPSKA KOMISIJA KAZNILA GOOGLE SA 4.3 MILIJARDE EURA 

Europska komisija danas je izrekla najveću kaznu u svojoj povijesti izricanja kazni tvrtkama.

Google  je kažnjen sa 4,3 milijarde eura zbog kršenja pravila tržišnog natjecanja koje su provodili sa svojim operativnim sustavom Android.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, Google je Android, koji se nalazi na oko tri četvrtine svih mobilnih telefona, koristio kako bi stekao prednost u odnosu na konkurenciju.

Google je od proizvođača mobilnih uređaja zahtijevao da predinstaliraju njihov pretraživač ukoliko žele imati pristup Googlovim različitim uslugama, što je potrošačima otežalo pravo na izbor te ograničilo konkurenciju.

Europska komisija je utvrdila da je Google od proizvođača zahtijevao da predinstaliraju aplikaciju Google Search i Googleov preglednik (Chrome) kao uvjet za dobivanje licence za Googleovu trgovinu aplikacijama (Play Store), da je novčano podmito neke velike proizvođače i pružatelje usluga pokretne mreže pod uvjetom da na svojim uređajima predinstaliraju isključivo aplikaciju Google Search te da je spriječio sve proizvođače koji su željeli predinstalirati Googleove aplikacije da prodaju pametne mobilne uređaje s alternativnim varijantama Androida koje nije odobrio Google (tzv. “Android forks”).

Povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager izjavila je da je Google iskoristio Android kako bi sebi osigurao primat kao najtraženijem pretraživaču.

Vestager je kazala kako je time Google svojim konkurentima uskratio mogućnost tržišnog natjecanja na temelju kvalitete i inovativnosti, te uskratio  europskim potrošačima  korist od učinkovitog tržišnog natjecanja u važnom mobilnom segmentu.

Naglasila je i da je takvo postupanje nezakonito na temelju protumonopolskih pravila EU-a.

Valja napomenuti i da je Google kažnjen prošle godine s iznosom od 2,4 milijarde dolara zbog zlouporabe vladajućeg položaja na tržištu tražilica.

Europska komisija je Googleu dala rok od tri mjeseca da prekine s tom praksom. Ukoliko neće poštivati ovu odluku morat će plaćati dodatnu kaznu od pet prosječnih dnevnih prometa svojeg matičnog društva Alphabet na svjetskoj razini.

Iz Googla se, pak, pravdaju da Android ne šteti konkurenciji, i da svaka tvrtka ima izbor koristiti ga ili ne.

 

Ines Karabatić naša je novinarka i kolumnistica koja pokriva vanjsku politiku i ostale vijesti iz svijeta, a rado prati i teme iz kulture, znanosti i života.
Podijeli objavu