Mogu li nas promijeniti hladnokrvni čovjek i nesretna žena?

izvor: pixabay

Čitala sam nedavno jedan članak o moći čitanja fikcije. Članak kaže da se čitanjem aktiviraju područja mozga odgovorna za bolje razumijevanje drugih i za viđenje svijeta iz nove perspektive. Čitanje nas tako potiče na razmišljanje o drugima, njihovim mislima, osjećajima i postupcima. Čitanjem, identificiramo se s našim omiljenim likovima. Smijemo se s njima, plačemo, suosjećamo s njihovim patnjama… Ono što izgleda samo kao slovo na papiru zapravo je iskustvo koje nas pretvara u drugačije osobe.

Snažna žena i grubi muškarac

Jedno ljeto, sjećam se, bio je vruć i sunčan dan i odlučila sam ponijeti na plažu jedan od onih laganijih romana. Stvarno sam htjela odmoriti mozak i uzela sam baš jednu od onih ljubavnih priča koje se pročitaju u jednom danu. Likovi su bili uobičajeni za takav žanr. Glavna junakinja je bila emancipirana i snažna poslovna žena, a glavni junak grubi buntovnik naviknut dobiti sve što poželi, ali koliko god bio uporan, nju nikako nije mogao dobiti. Kroz cijelu priču su oboje patili, a ja sam naučila novu lekciju o ljutnji, strasti, posesivnosti i sebičnosti, te da ljubav nema isto značenje za svakoga.

Sebična ambicija

Veliki sam ljubitelj klasike. Bila sam dosta mlada kad sam pročitala priču o sebičnoj ženi koja je patila i polagano propadala. Njezine ambicije motivirane sebičnošću samo su joj donijele nesreću i patnju. Čitajući roman, na trenutke bih se uhvatila kako je osuđujem i kako sam sve više razočarana njezinim postupcima. Da danas čitam taj roman, vjerojatno bih mislila „Koja glupača!“. Ipak, koliko god je osuđivala, njezina me patnja duboko taknula. Naučila sam da lijepa i bogata žena ne mora uvijek biti i sretna žena. Status i položaj ne određuju čovjeka, određuje ga njegova sudbina koju on sam zacrta.

Hladnokrvni čovjek

Volim i špijunske romane. Kako mi je drago čitati o glamuroznim pustolovinama zgodnih momaka diljem svijeta, jednako tako su mi privlačni i romani u kojima likovi ne vode toliko glamurozan život. Glavni junak se u takvim romanima obično suočava s vrlo teškim izazovom, a taj izazov redovito utječe i na njegov privatni, ne tako glamurozan život. Jednom sam čitala roman s glavnim likom prisiljenim donijeti teške odluke. Bio je naizgled strog i jako hladan, ali njegovi postupci otkrivali su da strašno pati. Ta me je priča potaknula na razmišljanje o takvim osobama koje sam sretala u životu. Jesu li one zaista bezosjećajne? Zbog čega su tako hladne?

Ljubav, krpice i nakit

Da da, i chick lit mi ponekad dođe pod ruku. Glavna junakinja u lovu na zgodnog bogataša, dok istovremeno razmišlja o najnovijim krpicama i nakitu, gotovo, pa uvijek je zabavna. Ne identificiram se često s ovakvim likovima, ali ono zbog čega me takve knjige privlače jest jedna doza elegancije. Ako se glavni lik pokaže kao totalni kreten, glavna junakinja će obično patiti sa stilom i elegancijom. Tako, naučila sam da žena koja se časti ne mora uvijek biti rastrošna sponzoruša, nego ona koja samo uzima ono što i zaslužuje.

 

 

Podijeli objavu