Macron i Conte traže reviziju migrantske politike

RFI
Francuski predsjednik Emmanuel Macron i talijanski premijer Conte sastali su se petak, 15. lipnja kako bi zajednički došli do rješenja po pitanju porasta migranata. Francuska i Italija ujedinjene: “Potrebna nam je jača Europska politika”.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron primio je novoizabranog talijanskog premijera Giussepe Contea unatoč tenzijama proteklih dana, koje su porasle nakon francuskih optužbi na račun talijanske blokade broda Aquarious sa 629 migranata, kojem talijanske vlasti nisu dopustile pristajanje u talijanskoj luci.

Macron je u svojoj izjavi za javnost prozvao Dublinsku konvenciju kazavši: ”Dublinska regulativa ne funkcionira. Trebamo jača pravila solidarnosti i odgovornosti sviju.”
Naime, po Dublinskoj konvenciji zemlja u koju prvu dođu migranti treba se baviti njihovim traženjem azila.

Mi nismo prva država dolaska migranata, ali jesmo država u kojoj migranti traže azil. Zato do odgovora moramo doći zajedno. Postoji zajednička odgovornost, moramo iznaći europska rješenja, znamo da dosadašnji odgovori nisu bili dovoljni u novonastaloj situaciji. Trebamo nove inicjative za bolje praćenje kretanja, bolju zaštitu granica i unapređenje sustava traženja azila. Također, potrebna je promjena dublinskog sistema. Danas taj sistem ne funkcionira. Moramo poboljšati situaciju. U slijedećim danima, mjesecima i godinama Francuska i Italija će surađivati u pronalasku europskih rješenja. Francuska želi jaču Europu uz pomoć Italije.”, dodao je.

Giuseppe Conte, lider pobjedničkog pokreta ”5 Stelle” izrazio je zadovoljstvo što je njegov prvi bilateralni posjet bio baš Francuskoj. Rekao je kako su se dogovorili da rade zajedno na iznalaženju novih rješenja po principima ujedinjene Europe. Izrazio je želju da Europa bude mnogo jača nego sad. Također je rekao da je problem migracija došao, da je vrijeme da se okrene nova stranica i da sa prijateljem Emmanuelom traži nova rješenja.
Priopćio je da Rim i Pariz sada preuzimaju problem migracija na svoja leđa, pokušavajući naći najbolji odgovor na ubrzana kretanja migranata na području cijelog Mediterana te naglasio važnost da se dublinski sistem revidira.
Napomenimo da je Italija primila više od 650 000 migranata.