Macron Angeli Merkel: ”Ne čekaj! Djeluj sada!”

Foto: Getty Images

Prilikom svečane ceremonije primanja ugledne nagrade Charlemagne za napore u integriranju i izgradnji Europe, u njemačkom gradu Aachenu, francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je svoju njemačku kolegicu, kancelarku Angelu Merkel, na odlučno i brzo reformiranje Europske unije.

U svom govoru francuski predsjednik izrekao je četiri motivirajuće parole:

1. Ne budimo slabi! Birajmo!
2. Ne budimo podjeljeni! Ujedinimo se
3. Nemojmo se bojati! Dopustimo da nas izazovu!
4. Ne čekajmo! Djelujmo sada!

Godinu dana nakon što je preuzeo dužnost, Marcron je pokazao svoje nestrpljenje da se krene u strukturno reformiranje Europske unije i povećanje njenog budžeta kako bi se ostvario napredak. Naglasio je kako u trenutku kada Sjedinjene Američke Države izlaze iz Iranskog sporazuma i napuštaju Pariški sporazum, Europa mora biti ujedinjena i pokazati snagu kao nikada prije.

Naglasio je da ako prihvatimo da druge velike sile, uključujući i saveznike, odlučuju o europskoj diplomaciji i sigurnosti, čime ponekad pokreću najgore moguće rizike, onda više Europa nije suverena i ne može biti vjerodostojna. Time je izrazio jasno protivljenje odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa da napusti Iranski sporazum. Izlazak SAD-a iz Iranskog sporazuma direktno ugrožava i europsku ekonomiju jer brojne europske tvrtke imaju potpisane ugovore sa Iranom, a Trump ih je upozorio da iziđu iz Irana ili će snositi sankcije.

Macron je poručio Europljanima da ne budu slabi i da izaberu dijalog i suradnju koja će biti garancija stabilnosti i mira na Bliskom istoku.

”Uzmimo sudbinu u svoje ruke”- zaključio je francuski predsjednik.

U svom obraćanju, njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je kako Europa više ne može računati na Sjedinjene Američke Države, te kako dolazi vrijeme kada SAD neće jednostavno štiti Europu kao što je bio slučaj do sada.

Marcron već duže vrijeme inzistira na zajedničkom europskom proračunu i na što većoj integraciji Europske unije, međutim oko ideje zajedničkog proračuna njemačka kancelarka i dalje ostaje suzdržana. Ostaje vidjeti kako će se američke sankcije odraziti na poslovanje europskih tvrtki, a Merkel i Macron su najavili nove odluke o sudbini Europske unije na konferenciji u lipnju u Bruxellesu.

Ines Karabatić naša je novinarka i kolumnistica koja pokriva vanjsku politiku i ostale vijesti iz svijeta, a rado prati i teme iz kulture, znanosti i života.
Podijeli objavu