Ljute chilli papričice u borbi protiv ljutih problema

Chilli, začinska paprika ili kako se u narodu često naziva “mala ljuta paprika” zahvaljujući svom specifičnom okusu neizostavan je dio raznih jela i umaka.
A možete li uopće zamisliti da nešto tako ljuto što vam izaziva suze u očima ima pregršt čudotvornih djelovanja?
Upravo u toj ljutini krije se tajna. Ova paprika svoj ljuti okus duguje sastojku kapsaicin. Što je više kapsaicina, tim je paprika ljuća.
Koliko je zapravo kapsaicin ljut dokazuje i činjenica da se njegova ljutina osjeća čak i kad je razjeđen milijun puta!
No, vratimo se mi na brojne dobrobiti za zdravlje koje u sebi krije ova mala papričica.

1. Protuupalno djelovanje

Kapsaicin iz chillija blokira supstancu P koja je usko povezana s upalnim procesima u tijelu.

2. Smanjuje bol

Istraživanja su potvrdila da chilli učinkovito smanjuje bol izazvanu psorijazom, artritisom i dijabetičkom neuropatijom.

3. Poboljšava probavu

Ljuti okus kontrolira apetit te poboljšava probavu. Lako probavljiva hrana daje tijelu energiju i nužne nutrijente dok loše probavljiva hrana stvara toksine.

4. Jača imunitet

Žarkocrvena boja chillija svjedoči o visokom sadržaju pro-vitamina A, odnosno beta-karotena. Tek nekoliko žličica chillija na dan dijelu daje organizmu dovoljnu količinu vitamina A i C koji su iznimno važni u prevenciji infekcija.

5. Pozitivan utjecaj na kardiovaskularni sustav

Chilli smanjuje nivo kolesterola i triglicerida te sprječava stvaranje krvnih ugrušaka. U zemljama poput Indije, Meksika, Vijetnama i Mađarske u kojima se chilli redovito primjenjuje dokazan je manji postotak tromboze, srčanih bolesti i moždanog udara.

6. Sprječava stvaranje čira na želucu

Iako se dugo vremena smatralo kako konzumiranje ljute hrane uzrokuje čir na želucu, zahvaljujući brojnim istraživanjima utvrđeno je da to ipak nije tako. Naime, chilli ne samo da ne uzrokuje čireve već sprječava njihov nastanak ubijajući štetne bakterije i potičući stvaranje zaštitnih želučanih sokova.

7. Pomoć za dišne puteve

Chilli ima izvrsno djelovanje kod infekcije gornjih dišnih puteva kao i na uklanjanje sluzi zbog čega se itekako preporučuje u doba prehlade i gripe.

8. Potiče mršavljenje

Zbog iznimno ljutog okusa chilli papričice povećava se termogeneza – stvaranje topline u tijelu. Sam proces termogeneze zahtijeva potrošnju kalorija što naposljetku rezultira topljenjem masnih naslaga.

Nakon svih navedenih blagodati koje ima ova ljuta papričica, vjerujemo da će i oni koji preferiraju manje začinjenu hranu ubaciti chilli češće u svoj “meni”. Ne zaboravite da zahvaljujući ovom malom ljutom čudu možete spriječiti brojne bolesti. Paprika će biti ljuta tek trenutno, a vi bi se kasnije mogli ljutiti na sebe cijeli život jer se nije našla na vašem jelovniku.