KUBA: Promjene ustava donijet će mogućnost privatnog posjeda, funkciju premijera i više prava gay osobama

Dvije godine od smrti Fidela Castra na Kubi je usvojen nacrt novog ustava.

Po prvi puta u ustavu te države postoji institut privatnog posjeda, a komunizam se više ne spominje, iako Kubanska komunistička stranka i dalje ostaje jedina stranka čije je djelovanje dopušteno.

Također je bitno naglasiti da se u pojedinim dijelovima nacrta ustava naglašava važnost stranih ulaganja.

Kuba više neće imati doživotne predsjednike, naime, predsjednicima se služba ograničava na maksimalno deset godina.

Također, još jedan potez svjedoči tome da Kuba ide prema demokratizaciji, nakon 42 godine ponovo se uvodi funkcija premijera, a postojat će i zasebna dužnost predsjednika Republike i predsjednika Državnog vijeća, dakle, neće kao dosada biti moguće da jedna osoba obavlja obe dužnosti.

Ostvaruje se i težnja kćerke pokojnog Castra, Mariele Castro, da se homoseksualnim osobama povećaju prava. Tako će brak u novom ustavu biti definiran kao zajednica dvoje pojedinaca, a ne žene i muškarca kao dosada. Time bi se otvorila vrata priznavanju gay brakova.

U slijedeća tri mjeseca na Kubi će se održavati razni forumi kako bi se građanstvo upoznalo sa prijedlogom novog ustava, a zatim će se pristupiti referendumu na kojem će građani Kube odlučiti prihvaćaju li promjene.

Ines Karabatić naša je novinarka i kolumnistica koja pokriva vanjsku politiku i ostale vijesti iz svijeta, a rado prati i teme iz kulture, znanosti i života.
Podijeli objavu