Kraj nagađanjima: Zoran Milanović je SDP-ov kandidat za predsjednika Republike

Nakon višemjesečnih nagađanja napokon je potvrđeno – Zoran Milanović kandidat je Socijaldemokratske partije Hrvatske za predsjednika Republike

Izvori iz vrha stranke otkrili su za Jutarnji list da će u ponedjeljak Predsjedništvo stranke raspravljati o kandidaturi, a konačna odluka bi se trebala potvrditi na sjednici Glavnog odbora krajem mjeseca.

Stranka je provela dva istraživanja, jedno iz vlastitog call centra, a drugo uz pomoć slovenske agencije, kojima je trebalo ispitati kako stoje potencijalni kandidati među članstvom, simpatizerima, ali i ”običnim” biračima.

Iz sdp-ovog call centra anketirani su članstvo i simpatizeri, a slovenska agencija provela je ispitivanje među simpatizerima i ”običnim” biračima.

Među potencijalnim kandidatima uz Milanovića u anketama su se našla i imena Tonina Picule, Ive Josipovića, Biljane Borozan i Davorka Vidovića.

Milanović je osvojio preko 50% anketiranih glasova, što je predsjedniku i vodstvu stranke bio dovoljan signal da krenu s procesom Milanovićeve kandidature.

Ovakav tijek događaja isključuje predizbore kojima su bili skloni oponenti Zorana Milanovića unutar stranke.

Davorko Vidović je, primjerice, javno zagovarao nestranačkog kandidata koji bi bio zajednički kandidat cijele ljevice.

Iako se nagađalo da predsjedničke ambicije imaju Tonino Picula i Ivo Josipović, oni ih, prema pisanju Jutarnjeg, nikad nisu javno iznijeli unutar stranke, dok se Zoran Milanović u više navrata sastajao sa Davorom Bernardićem u vezi svoje kandidature. Na razgovorima je, kako doznaje Jutarnji, uvijek nazočio i Ivan Račan, sin pokojnog predsjednika SDP-a Ivice Račana, pa se očekuje i njegovo uključenje u predizbornu kampanju Zorana Milanovića.

Na predsjedničke izbore Milanović izlazi prvenstveno kao kandidat SDP-a, a hoće li dobiti podršku drugih stranaka sa lijevog spektra ostaje tek vidjeti.

Očekuje se potpora stranaka Amsterdamske koalicije, predsjednik HSS-a Krešo Beljak već je kazao da Milanović ima njegovu podršku, a izgledno je očekivati i potporu bivših Milanovićevih koalicijskih partnera u vladi GLAS-a, IDS-a i HSU-a.

Ines Karabatić naša je novinarka i kolumnistica koja pokriva vanjsku politiku i ostale vijesti iz svijeta, a rado prati i teme iz kulture, znanosti i života.
Podijeli objavu