ODRŽANA KONFERENCIJA IZ POZITIVNE PSIHOLOGIJE: Kako do života vrijednog življenja

Proučavanjem pozitivnih ljudskih osobina psiholozi će naučiti izgraditi tehnike koje pomažu ljudima, ne samo da bi podnijeli život i naprosto ga preživjeli, nego i prosperirali.

U zagrebačkom HUB385,  20. ožujka održana je konferencija o pozitivnoj psihologiji- grani psihologije koja proučava ljudsku sreću i zadovoljstvo te kako živjeti uspješnim i ispunjenim životom. Predavačice su se potrudile više od 200 okupljenih upoznati s ovom granom društvene znanosti, kao i kako ta saznanja mogu primijeniti na vlastiti život.

Iznimno mi je drago što je publika pokazala takav velik interes za temu. Besplatne ulaznice su bile razgrabljene još nekoliko tjedana prije događanja, te nam je to dobar pokazatelj da su ljudima potrebne ovakve teme. Uz čestitku povodom Međunarodnog dana sreće, veselimo se idućoj prilici za okupljanje.“, izjavila je Ivana Štulić, inicijatorica konferencije.

Prof. Dubravka Miljković, psihologinja s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, educirala je roditelje o koracima koje je potrebno poduzeti da pomognu djeci kako bi se uspješnije suočila sa životnim izazovima. Mirna Šmidt, trenerica interpersonalnih vještina, sudionicima je predstavila pozitivnu psihologiju interesantnim anegdotama o sreći pričama iz daleke Kostarike, Danske i Singapura. Zainteresirani posjetitelji imali su priliku naučiti kako primijeniti spoznaje iz pozitivne psihologije na vlastiti život.

Ivana Štulić, članica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, poduzetnica i osobna trenerica, educirala je prisutne o vitalnim koracima za pozitivni ‘spin’ u četiri ključna životna aspekta – na poslu, u interpersonalnim odnosima, osobnim ciljevima te u konačnici, saznali smo kako istinski živjeti sretnije, preuokvirenjem vlastitog svjetonazora.

Psiholozi su u svojem praktičnom i istraživačkom radu najviše usmjereni na poteškoće i probleme u životu jednog ljudskog bića. Budući da psihologija nema opću paradigmu, opisi i objašnjenja ljudskog ponašanja su mogući na različitim razinama koje se nužno nadopunjuju.

Zašto je psihologija većinom usredotočena na negativno?

Smatra se da su negativne emocije i iskustva nešto što zahtijeva hitnu intervenciju te stoga mogu nadjačati ono pozitivno. Čini se da iskustva koja promiču sreću često prolaze pod ona koje se prešutno podrazumijevaju. Ljudi uzimaju zdravo za gotovo određenu količinu nade, ljubavi, užitka i povjerenja jer to su upravo oni uvjeti koji im omogućuju da istinski žive. Postoje i povijesni razlozi za fokus psihologije na negativno. Kada se suočavamo s vojnom prijetnjom, nestašicom robe ili siromaštvom teško se možemo usredotočiti na  kreativnost ili vrlinu.

Da li je utopijski smatrati da bi psiholozi mogli kao svoj primarni zadatak smatrati razumijevanje onoga što čini život vrijednim življenja? Predviđa se da će pozitivna psihologija omogućiti razumijevanje i izgraditi one faktore koji omogućuju pojedincima, zajednicama i društvima napredovanje. Proučavanjem pozitivnih ljudskih osobina, znanost će naučiti kako se boriti protiv mentalnih, kao i nekih fizičkih bolesti pa i kako ih spriječiti, a psiholozi će naučiti izgraditi osobine koje pomažu ljudima, ne samo da bi podnijeli život i naprosto ga preživjeli, nego i prosperirali.