KATE SPADE NAĐENA MRTVA: Slavna dizajnerica počinila samoubojstvo

Slavna američka dizajnerica Kate Spade nađena je mrtva u svom stanu u New Yorku. Prema neslužbenim informacijama, kako prenosi CNN, samoubojstvo je počinila sa šalom vezanim za kvaku vrata.

Što je jednu od najomiljenih američkih  dizajnerica potaklo na  ovaj čin za sada nije poznato. Kate je imala 55 godina, a za njom je ostao suprug i 13-godišnja kćer.
Krovna udruga američkih modnih  dizajnera Council of Fashion Designers of America ( CFDA ) u svom izrazu sućuti naglašava izniman talent dizajnerice, a od Kate su se oprostile i kćeri aktualnog i bivšeg američkog predsjednika. Ivanka Trump, i sama dizajnerica, na svom Twitter profilu je napisala da je smrt Kate Spade podsjetnik da nikad ne znamo koliko tko boli nosi, a Chelsea Clinton da je prvu torbicu Kate Spade dobila od svoje bake i da je još uvijek čuva.

Kate Spade rođena je 24.prosinca 1962. kao Katherine Noel Brosnahan u Kansas Cityu u državi Missouri. 1985.godine je diplomirala  novinarstvo na sveučilištu u Arizoni i preselila se u New York kako bi radila u poznatom časopisu  Mademoiselle, u kojem je radila punih pet godina. Napredovala je do senior modne urednice glavne za accessories, a 1991. napušta časopis kako bi svu svoju kreativnu energiju posvetila vlastitoj modnoj liniji.
U međuvremenu se udaje za Andya Spadea, brata poznatog glumca Davida Spadea, s kojim ostaje u braku sve do svoje tragične smrti.
1993. lansira vlastitu modnu liniju ženskih ručnih torbica i otvara prvi mali dućan u Sohou.
U narednim godinama njene zanimljive koloristične torbice postaju sve prodavanije, pa ih otkupljuju veliki trgovački lanci poput Bloomingdale’s i Neiman Marcus. Tako torbice Kate Spade iz alternativnog i umjetničkog Sohoa dospjevaju na Petu Aveniju i donose dizajnerici ogroman komercijalni uspjeh. 1996.godine Council of Fashion Designers of America dodjeljuje Kate Spade nagradu ”America’s New Fashion Talent in Accessories” za najboljeg novog dizajnera modnih dodataka.
Ubrzo Kate širi svoju modnu liniju tako da brand Kate Spade New York obuhvaća kompletan accessories od naočala, preko nakita do cipela. Ipak, torbice ostaju njen najprodavaniji proizvod. Do kraja 90-ih brand Kate Spade prisutan je u 450 trgovina diljem svijeta, a svaka kolekcija biva rasprodana.
2002. godine Kate Spade proglašena je ženom godine u izboru poznatog časopisa Glamour, a u intervju je naglasila kako bi voljela ostati zapamćena.
2004. izdaje vlastitu knjigu MannersOccasions and Style u kojoj objašnjava svoj osobni stil.
2006.godine Kate i suprug Andy odlučuju prodati 49% vlasništva  nad  brandom Kate Spade New York  Neiman Marcusu kako bi se ona posvetila odgoju kćerke. Prodaja je obavljena za 92.5 milijuna dolara.
U narednim godinama ona i suprug žive povučeno, tek povremeno ulažu u televizijske programe.
2016. Kate Spade vraća se ponovo na scenu i osniva brand modnih dodataka Frances Valentine nazvan po njenoj kćeri. Posljednja kolekcija Proljeće 2018. za Frances Valentine bila je ujedno i njena posljednja kolekcija.

Kate Spade bila je omiljena dizajnerica mnogih poznatih dama od holywoodskih glumica, pjevačica do političarki, njene kreacije nosile su Sarah Jessica Parker, Jessica Alba, obitelj Clinton, Olivia Palermo, Miranda Kerr, Beyonce itd.
Torbice Kate Spade koristila je i vjerojatno najpoznatija stilistica na svijetu, Patricia Fiel, zadužena za styling kultne serije Seks i grad. Svi vjerni fanovi pamte legendarnu scenu u wc-u između Charlotte koja nosi Kate Spade torbicu i Mirande.
Ta scena je pridonjela da žene diljem svijeta u svojim ormarima požele baš torbicu Kate Spade.

Što je uzrokovalo tragičan kraj sjajne dizajnerice zasigurno će se još dugo nagađati, a zanimljivo je, a možda i simptomatično primjetiti da je veliki Alexander McQueen kojeg su mnogi smatrali najtalentiranijim modnim dizajnerom današnjice, također  okončao svoj život samoubojstvom sa svega 39 godina.

Ines Karabatić naša je novinarka i kolumnistica koja pokriva vanjsku politiku i ostale vijesti iz svijeta, a rado prati i teme iz kulture, znanosti i života.
Podijeli objavu