Kako se snaći na Adventu u Zagrebu?

Pred nama je još jedan Advent, a prošle godine ga je posjetilo preko sto tisuća ljudi. Ako ne znate kako se snaći, tu je za vas virtualni turistički vodič kojeg možete preuzeti besplatno. Razgovarali smo s poduzetnicom Mihaelom Visinski koja stoji iza Rutmap aplikacije.

Što je digitalna platforma Rutmap?

Mobilna tehnologija i internet postali su svakodnevica. Stoga potreba za idealnom smart city platformom koja bi u Zagrebu zadovoljila sve veću turističku ponudu i potražnju, a koja ujedno koristi sva najnovija tehnološka rješenja je neizbježna. Rutmap je upravo to idealno i inovativno smart city rješenje. Osnovna svrha naše besplatne platforme s jedne strane jest informiranje naših korisnika o cjelokupnoj ponudi Grada Zagreba i Zagrebačke županije, bilo da su to turisti ili lokalno stanovništvo. S druge strane, naši su klijenti ti koji će imati mogućnost promovirati svoju ponudu (promocije, akcije, popuste) tim istim korisnicima na vrlo jednostavan, suptilan, a opet vrlo moćan način. Bitno jer napomenuti da ti klijenti mogu biti restorani, hoteli, muzeji, barovi, organizatori festivala, turističkih ruta, privatni iznajmljivači apartmana – apsolutno bilo tko, tko ima nešto za ponuditi. „User experience“ našeg krajnjeg korisnika na platformi bit će ugodan, bez ikakvih reklamnih „bannera“ i „popup-ova“.

Kako će Rutmap pomoći turistima koji dolaze na advent u Zagrebu?

Rutmap služi turistima kao „Personal-Virtual Travel Assistent“.  Krajnjem korisniku se nudi virtualni prikaz okoline sa svim povijesnim i kulturnim znamenitostima koje će imati detaljno ispisan povijesni opis, slike i zanimljivosti. Uz svaki značajniji objekt, Rutmap će imati i opciju „Audio vodiča“ koji će biti na nekoliko najzastupljenijih jezika.

Kako bi olakšali snalaženje na karti (uz GPS) neki prepoznatljivi objekti grada su istaknuti na simpatičan i inovativan način kako bi unijeli malo topline i veselja na kartu, jer Zagreb je baš to- topao i veseo grad.

Uz standardnu ugostiteljsku i gospodarsku ponudu grada, tu su i prijeko potrebne informacije o tramvajskom javnom prijevozu, taxi stajalištima, rent-a-bike stajalištima, a u slučaju nužde tu su i bolnice i ostale zdravstvene javne ustanove, policijske postaje i nezaobilazni javni toaleti.

Vrlo bitna opcija Rutmapa je i ta da će naši korisnici s lakoćom moći naći aktualnu listu kulturnih dešavanja (koncerti, konferencije, predstave). Tako smo za ovogodišnji Advent na karti posebno istaknuli sve lokacije na kojima će se dešavati razna adventska dešavanja.

Prikaz raznih turističkih tura još je jedan od aduta ove platforme koji nas izdvaja od svih ostalih konkurenata po tome što nitko nema u svojoj ponudi takav sadržaj. Uz prikaz svih postojećih turističkih ruta korisnik će  putem jednostavnog i intuitivnog sučelja napraviti rezervaciju za određenu turu, bilo za sebe ili grupu ljudi. Naravno i tu smo za Advent iznenadili korisnike i pripremili posebne besplatne Adventske ture kako naši korisnici ne bi slučajno nešto propustili. Sve navedeno je dio naše ponude koju namjeravamo konstantno unaprjeđivati i popunjavati, no glavni cilj nam je da Zagreb napokon dobije pravu smart city platformu s kojom može ponosno zamijeniti veliku i zastarjelu papirnatu kartu na našem glavnom trgu.

Kako ste došli na ideju iza vaše platforme?

U privatnom životu obožavamo putovati. Gdje god bi otišli morali smo proći kroz mnogo web stranica, aplikacija, turističkih vodiča kako bismo s lakoćom pronašli i doživjeli sve što nam nudi grad u kojem se nalazimo. S povećanim brojem turista te paralelno s time i povećanjem broja novih i atraktivnih restorana, barova, hotela, hostela, mnogobrojnih festivala i koncerata pa i cjelokupne ponude u gradu, nije bilo teško doći do zaključka da je Zagreb postao nezaobilazna europska destinacija kojoj treba novo digitalno rješenje, nešto atraktivno što će svima pomoći za lakše snalaženje u mnoštvu opcija koje ovaj grad nudi.

Kako izgleda proces realizacije vašeg projekta?Koji su vaši suradnici i kako vam oni pomažu?

Ideju smo imali, no sada nam je trebao netko tko nam može pomoći u realizaciji. Naše znanje upravljanja projektima nije moglo pokriti i onaj developerski dio posla. Tako smo došli u kontakt sa sadašnjim partnerima, BetaTelStudio-m iz Sarajeva. Kako se oni bave web dizajnom i razvojem aplikacija zajedno smo ušli u projekt Rutmap. Dok su oni razvijali aplikaciju za Sarajevo, mi smo istodobno uz njihovu tehničku podršku i znanje razvijali platformu za Zagreb. Partnerstvo koje sada već traje godinu dana napokon će dati Zagrebu i Zagrebačkoj županiji prijeko potrebnu platformu. Za sada i dalje naše partnerstvo djeluje tako da se projektni, sales i marketing management nalaze u Zagrebu te nam je sva tehnička podrška u Sarajevu. Sa širenjem našeg poslovanja sigurno će se širiti i naš tim i naša partnerstva, no to će sve vrijeme pokazati.

Imate li neki savjet za one koji žele postati poduzetnici poput vas?

Pisanje poslovnog plana nam je priuštilo mnogo sjedenja za našim računalima do dugo u noć. Prolazili smo kroz mnoge analize, statistike, diskusije, dane s malo sna, ali puno šalica kave ispisujući stranice i stranice plana. S tako detaljnim planom prijavili smo se za dobivanje nepovratnih sredstava iz potpore za samozapošljavanje. Na kraju se sve isplatilo.

S dobivenim sredstvima opremili smo ured te postavili temelje za uspješnu budućnost.

Dakle, savjet budućim poduzetnicima jest da krenu i pokušaju napisati sami svoj poslovni plan i prijave se na dobivanje poticaja. Detaljan poslovni plan ključ je dobrog poslovanja po kojem i sada radimo. Mjesto koje definitivno savjetujem svima, bilo da žele pokrenuti ili unaprijediti već postojeće poslovanje, jest Plavi ured. U njihovim prostorijama se održavaju mnogobrojne vrlo korisne i besplatne edukacije. Uz to, odgovore na sva pitanja, probleme i nedoumice kroz koje svaki poduzetnik na početku prolazi može dobiti upravo u Plavom uredu.

Koji su vam planovi za budućnost?

Rutmap je projekt koji nema granica. Sad smo u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, sutra možemo biti u Puli, Zadru, Splitu, Dubrovniku. To nam zapravo i jest plan. Učvrstiti cjelokupni proces u Zagrebu te ga naknadno širiti na druge Hrvatske gradove, ali i izvan granica. No, nisu nam planovi samo uz geografsko širenje Rutmapa već i konstantnounaprjeđivanje platforme. Neki od ciljeva su nam i mogućnost naručivanja taxi-a, plaćanje tramvajske karte, plaćanje parkinga, Augmented reality i još mnogo toga, no ipak to sve mora ići nekim redom.Uz to Event Roster nije samo ime naše tvrtke, nego je ujedno i ime našeg budućeg projekta kojeg razvijamo već dvije godine te se nadamo da će biti realiziran do kraja iduće godine. Imamo mnogo ideja i posla, a nadajmo se i dalje pozitivnoj poduzetničkoj klimi u državi.