IZLOŽBA LJETA: Andy Warhol u Zadru

Od 15. lipnja do 15. rujna, Zadrani i svi koji se zateknu u Zadru, mogu uživati u izložbi poznatog američkog pop-art umjetnika Andy Warhola.
U Kneževoj palači izloženo je 50-ak umjetničkih djela od litografija, crteža, sitotisaka, memorabilija,te filmskih uradaka Warhola.

Osim umjetničkih djela ovog pop-art umjetnika, posjetitelji mogu vidjeti predmete iz njegova svakodnevnog života. Time će steći uvid u Andyjev rani život i odrastanje u skromnoj obitelji.

Zadarska izložba nazvana je “Enter into My Life – Andy Warhol”, a među izloženim umjetninama može se vidjeti i jedno od njegovih najpoznatijih djela, svevremenska “Marilyn Diptych” iz 1962. godine.
Izložba donosi uvid i u fotografije Billya Namea, koji je živio u The Factory-ju, poznatom okupljalištu njujorkške underground scene i fotografirao Andyja.

Izložba je rezultat partnerstva zadarskog Narodnog muzeja, Rebel Kolektiva i Andy Warhola Museum of Modern Art iz Medzilaborca u Slovačkoj, iz kojeg Warholova obitelj vuče korjene.

Andy Warhol rođen 6. kolovoza 1928. u Pittsburgu u državi Pennsylvanija u Sjedinjenim Američkim Državama, u siromašnoj radničkoj obitelji.

U prvoj polovici 60-ih godina postaje vodeća ličnost pop-arta, umjetničkog pokreta koji se služi ikonografijom i tiskarskim tehnikama masovne kulture. Prikaze predmeta masovne potrošnje umnožava i izvodi u sito (Campbell-juha, Coca Cola, Brillo sapuni). Kasnije uvećava portrete slavnih ličnosti prikazujući ih u smjelim kromatskim kontrastima ( Elvis Presley, Marlyn Mornoe, Elisabeth Taylor, Michael Jackson)

Producirao je prvi album utjecajne rock-grupe Velvet Underground i pokrenuo magazin “Interview ” koji je nakon 50 godina ove godine prestao izlaziti.
U studiju “The Factory” snima avangardne, tzv. underground-filmove (“San”, “Djevojke iz Chelsea” , “Empire State Building”). Objavio je knjigu “POPism” i zbirku fotografija “America”.
Njegove radove čuva njujorški Muzej moderne umjetnosti MoMA, Metropolitan muzej u New Yorku, Muzej moderne umjetnosti u San Franciscu i drugi.
Godišnja zarada njegovih radova iznosi preko 300 milijuna dolara, mnogo više nego je zarađivao za života.

Ines Karabatić naša je novinarka i kolumnistica koja pokriva vanjsku politiku i ostale vijesti iz svijeta, a rado prati i teme iz kulture, znanosti i života.
Podijeli objavu