IVO SANADER OSUĐEN ZA RATNO PROFITERSTVO

Izvor: Twitter

Ivo Sanader, bivši hrvatski premijer, danas je osuđen u aferi Hypo za ratno profiterstvo. Izrečena mu kazna od 2.5 godine zatvora, a u državni proračun mora vratiti 3.6 milijuna kuna.
Presudu je donjela sutkinja Jasna Galešić.

U obrazloženju presude navodi se: ”Od ’94 do ’95 za vrijeme Domovinskog rata, u vrijeme visoke inflacije, kad je vlada teško pronalazila banke kod kojih bi se zadužila, kao pregovarač s Hypo bankom za kupnju zgrada veleposlanstava, umjesto djelovanja u interesu Hrvatske, a u namjeri pribavljanja imovinske koristi za sebe dogovorio je da mu Hypo banka kao protuuslugu isplati 5 posto dogovorenog zajma, 7 milijuna šilinga. 4. siječnja 1995. Hypo banka mu je isplatila 7 milijuna šilinga, čime je pribavio protupravnu imovinsku korist od 3,6 milijuna kuna”

”Iskoristio je svoj položaj i ovlasti te počinio djela protiv službene dužnosti i ratnog profiterstva. Za kazneno djelo protiv službene dužnosti i ratnog profiterstva izriče mu se kazna zatvora u trajanju od 2 godine i šest mjeseci. U kaznu se ubraja i vrijeme provedeno u pritvoru. U državni proračun mora vratiti imovinsku korist koju je protupravno pribavio, dakle 3,6 milijuna kuna. U roku od 15 dana kad presuda postane pravomoćna dužan je podmiriti troškove postupka u iznosi od 6452 kuna, odnosno ukupno 11,542 kune”, rekla je sutkinja.

”Ova presuda ima presedansko značenje jer se radi o prvoj presudi za ratno profiterstvo”, zaključila je sutkinja Galešić.

”Plaćanje je dogovorio s članom Uprave Hypo banke. Hypo banka je nakon toga imala niz poslova s drugim tvrtkama, Inom, Dionom i drugima. Da je optuženik pritom iskorištavao ratno stanje proizlazi i iz činjenice da je od kraja ’94 do 2.3.95. dogovarao posao i to kad je zemlja bila u teškoj gospodarskoj situaciji. Kreditni rejting bio je nizak, a država se brinula o oko 630.000 prognanika. Hrvatskoj su tad ostale samo dvije zgrade veleposlanstava, od kojih je jedna bila u Beču, a druga u Čileu. I zato je bilo potrebno kupiti zgrade veleposlanstva u svijetu te uzimanje zajma za njih. Jasno je da je on iskoristio ratno stanje. Povrijedio je demokratske tekovine društva kako bi si pribavio značajnu imovinsku korist”, navodi se  u obrazloženju presude.

Sanaderu je kao olakotna okolnost uzeta činjenica da je bio sudionik Domovinskog rata.

U drugom sudskom sporu za aferu HEP-Dioki gdje je optužen zajedno sa Robertom Ježićem obojica su oslobođeni optužbi.

Mišljenja iznesena u objavljenim člancima i kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Cro Tribune
Podijeli objavu