IN MEMORIAM Josip Vaništa, hrvatski umjetnik čije radove čuva legendarni MoMA

Fotografija: hrt.hr

U 94. godini preminuo je hrvatski slikar, grafičar, pisac i sveučilišni profesor Josip Vaništa. Rođen je u Karlovcu 1924. godine, Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Zagrebu. Već 1952. godine prvom izložbom započinje svoj umjetnički put. Omiljena forma bio mu je crtež. Govorio je da se crtom sve može izraziti, a da praznina služi propitivanju. Iako silno talentiran često je nailazio na nerazumijevanje.

Sa grupom umjetnika i teoretičara 1959. postaje dio umjetničke grupe Gorgona. Najznačajniji projekt te grupe istinskih boraca za slobodu umjetnosti bio je prvi antičasopis na ovim prostorima ”Gorgona”. Gorgona je izišao prvi put 1961.godine, a njegova specifičnost je bila što je svaki broj bio koncipiran kao zasebno umjetničko djelo. Časopis je kasnije doživio brojne izložbe, bio je to časopis neoavangarde toga vremena koji je propitivao ironiju, apsurd, nihilizam, tjeskobu, sve što prati suvremenog umjetnika na putu oslobađanja od tradicionalno zadatih okvira. Časopis je intrigirao i inozemne umjetnike kao što su Yves Klein, Flaxus, Die Zero.

Miroslav Krleža bio je pasionizirani podržavatelj Vanišinog rada, te ga je pozvao da napravi pet njegovih portreta. Često je govorio da je to jedini umjetnik za kojeg bi sjedio i pozirao. Najupečatljiviji su Vanišini crteži slavnog književnika pred smrt na bolesničkoj postelji 1981.godine.

2006.godine Vaniša je dobio nagradu Vladimir Nazor za životno djelo. Okosnicom njegovoga rada smatraju se instalacija ” Beskonačni štap – u čast Monetu”, crteži ”Studija za Gorgona” te ulje na platnu ” Srebrena linija na bijeloj pozadini”.

2013. znamenita MoMa (Muzej moderne umjetnosti u New Yorku) otkupljuje čak tri njegova djela, što svjedoči veličinu i međunarodni utjecaj ovog velikana suvremene hrvatske likovne umjetnosti.

GALERIJA

Ines Karabatić naša je novinarka i kolumnistica koja pokriva vanjsku politiku i ostale vijesti iz svijeta, a rado prati i teme iz kulture, znanosti i života.
Podijeli objavu